Хубавото домашно вино пази от всички болести. Тази максима на

...
Хубавото домашно вино пази от всички болести. Тази максима на
Коментари Харесай

Търсят най-добрите майстори на домашно вино в Пловдивско

Хубавото домашно вино пази от всички заболявания. Тази максима на ценителите на тази напитка е извънредно настояща в изискванията на пандемия от COVID-19. За поредна година майстори от цяла Пловдивска област ще се състезават за наградата Цар на виното. Повечето общини към този момент оповестиха състезания за най-хубаво домашно вино. Поводът е идният празник Трифон Зарезан.

В Асеновград за наградата ще спорят 70 винопроизводители. Червените виновност са 41, бели – 10, купаж – 11, розе – 6, пелини – 2. От всички тях, 19 са от типичния за Асеновград мавруд, Рубин – 3, Совиньон блан – 1; Сира -2; Мерло – 10; Каберне совиньон – 5; Каберне фран – 5; Мускат отонел – 3; Каберен Х Мерло – 4; Каберне Х Сира – 2; Молдовка Х Каберне Х Мавруд -1; Врачански мискет – 1; Траминер – 1; Малбек – 1; Кирацуда – 2; Тамянка – 3; Мускат Х Ризлинг Х Ракцетели – 1; Димят-пелин – 1; Пино ноар х Каберне совиньон – 1; Мискет – пелин – 1; Каберне фран Х Мавруд – 1; Рубин Х Мерло – 1; Гренаш ноар – 1.

Тази година за наградата ще се борят три дами. Участниците, които са се присъединили в състезанието в Асеновград, са както локални поданици от града, от селата Тополово, Нови Извор, Червен и Новаково, по този начин и производители от Пловдив, Куклен, Хасково и село Крумово.

Поради усложнената епидемиологична конюнктура ще бъдат спестени част от ритуалите. Връчването на премиите на най-хубавите винопроизводители ще се организира на 31 януари. Тържествената гала ще стартира в 10:30 ч. пред паметника на Чорбаджака на улица " 6-ти януари " в Асеновград.

Обявен е и тазгодишният кулинарен конкурс „ Най-вкусните станимашки сармички “. Ще бъдат оценени най-вкусните, мънички и естетично поднесени сармички. Кандидатите вземат участие със сармички, приготвени с половин кг кайма, в подобаващ за показване съд, аранжирани по преценка на участника.

Сармичките би трябвало да бъдат показани за дегустация от 15:00 до 15:30 ч. на 31 януари.

Участниците ще се състезават в 2 категории - лозови и зелеви сармички. Наградите за зелеви сарми са: първо място- 50 лева, второ място - 40 лева, трето място - 30 лева и две поощрителни награди по 20 лева Наградата за лозови сарми е единствено една в размер на 40 лева На всички участници ще се заплатят вложените артикули.

В Карловско майсторите на гроздовия елексир, които се гордеят с продукцията си, могат да се впуснат в надпреварата, като се запишат за присъединяване в Кметството на село Богдан. Това може да стане от 31 януари до 3 февруари, в това число, най-късно до 16,00 часа.

До присъединяване се позволяват избистрени домашни бели и червени виновност в стъклени бутилки от половин литър най-малко.

Победителите ще бъдат оповестени на 5 февруари.

В Община Брезово също търсят най-хубавото домашно вино - бяло, алено или розе. Мострите могат да се предават до 10 февруари в читалище " Отец Паисий ".

В Куклен пък регистрират, че всяка година ползата за празничната конкуренция нараства. Местните винопроизводители влагат от ден на ден усилия и обич, с цел да бъде тяхното вино най-хубавото.

Претендентите за купата „ занаятчия на виното” ще се съревновават в три категории – алено вино, бяло и розе. Всички искащи да се включат в обичайно оспорваната конкуренция трябваше да дават проби от виното си до 17:00 ч. на 28 януари, а спечелилите ще бъдат оповестени на празника Трифон Зарезан, който се празнува на 01 февруари.

По традиция на същия ден от 10:30 ч. ще бъде отслужен церемониален водосвет и ще се зарежат лозята в масива край пътя за Куклен.

В Съединение записването на участниците ще продължи до 07 февруари. В състезанието могат да вземат участие производители единствено от община Съединение.

В състезанието вземат участие единствено млади виновност от годишна продукция 2021 година, като оценяването е в две категории – червени и бели виновност.

Желаещите да вземат участие дават домашни бистри виновност в стъклени бутилки без етикети или други отличителни знаци с съдържимост най-малко 0,5 литра.

Допуска се присъединяване допълнително от една категории по избор. Към присъединяване не се позволяват изкуствено ароматизирани и смесени виновност, а също по този начин и розе, такива ще бъдат дисквалифицирани.

Пробите би трябвало да са бистри и в стъклени бутилки. Производителите би трябвало наложително да посочат сорта или сортовете, от които е създадено виното.

Във всяка категория се дефинират I-во, II-ро и III-то място.

Най-доброто домашно вино за 2022 година ще бъде несъмнено от оценителна комисия от одобрени дегустатори.

На спечелилите състезанието ще бъдат връчени Грамоти и предметни награди. Победителите в състезанието ще бъдат оповестени на 14 февруари.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР