Хубаво е българите да знаят, че преди 140 г. нашите

...
Хубаво е българите да знаят, че преди 140 г. нашите
Коментари Харесай

Цвета Караянчева стана екскурзовод на деца в деня на отворените врати в НС

Хубаво е българите да знаят, че преди 140 година нашите предшественици са приели един от най-демократичните закони в Европа. Това сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева при посрещането на първите посетители в Народното събрание в Деня на отворени порти на институцията, предава Канал 3.

Първите гости бяха посрещнати от председателя на парламента Цвета Караянчева в северното фоайе на институцията.

" Добре дошли в Народното събрание на тази знаменателна дата “, каза Караянчева, визирайки датата 10 февруари, когато преди 140 години е проведено първото заседание на Учредителното събрание.

" Хайде да започваме обиколката. Вие ще имате какво да разкажете на вашите съученици на 16 април, когато ще бъде Денят на Конституцията сред български училища, защото нашата цел тази година е да популяризираме българската конституция и Учредителното събрание сред гражданите. Досега са се правили научни конференции, но сега е хубаво всички български граждани да знаят, че преди 140 години нашите предци са приели един от най-демократичните основни закони в Европа. Така че заповядайте “, каза още Караянчева.
Председателят на парламента разказа, че има дневници, в които са се описвали заседанията. " Тогава е нямало стенографи, затова на другия ден те са се редактирали, защото народните представители много са държали всяка една от техните думи по време на дебат да бъде отразена.
Имало е доста остри думи, които са се казвали и на другия ден, когато се прави редакцията на протоколите, тези думи са били премахвани. Приемал се е редактираният дневник преди заседанието на събранието “, каза още Караянчева. По думите ѝ дебатите са били цветущи. „ Няма как да не споменем Петко Каравелов, Тодор Икономов, Петко Славейков. Все създателите на съвременна България “, допълни Караянчева.
Тя обърна внимание на първите гости на мястото на стенографа в пленарна зала и изтъкна, че поетът Димчо Дебелянов е работил там.
Стотици граждани, деца и младежи посетиха парламента в Деня на отворените врати на институцията по повод 140-ата годишнина от първото заседание на Учредителното събрание и е част от инициативите за отбелязване на годишнината му и приемането на Търновската конституция.
Първите гости бяха посрещнати от председателя на парламента Цвета Караянчева в северното фоайе на институцията. Там бе подредена и пътуващата експозиция " 140 години от Учредителното събрание и подписването на Търновската конституция “.
След това посетителите се отправиха към Клуба на народния представител, където бяха подредени оригиналите на Търновската конституция и Сребърната конституция. Историческите документи бяха под стража на двама гвардейци и до тях бяха разположени знамето на България и това на ЕС.

Най-любопитна бе пленарната зала, където народните представители коват законите. Председателят на парламента Цвета Караянчева запозна гостите с правилата на работа на Народното събрание, правото на реплика, дуплика и разположението на парламентарните групи в настоящия 44-ти парламент.

Всички посетители получиха за спомен информационни материали за Народното събрание. Денят на отворени врати ще продължи до 16.00 часа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР