Хубавият розов селски домат по борсите у нас върви на

...
Хубавият розов селски домат по борсите у нас върви на
Коментари Харесай

И домати ли да внасяме от Китай?!

Хубавият розов селски домат по тържищата у нас върви на цени от 0,70 лева до 2 лв.. В София и други огромни градове обаче търговците го продават по 4-5 лв. килото. На места надценката на търгашите доближава до 300 на 100. При тези рекордни цени на доматите у нас, за какво пък да не стартираме да внасяме този зарзават от Китай – първа международна мощ в производството на домати, съгласно световните статистики.

Драмата с произволите на мутроподобните прекупвачи, които изкупуват зеленчуци и плодове от все по-оредяващите родни производители и ги препродават на чутовни цени, се точи съвсем от зората на така наречен „ демокрация” у нас. Демек от има-няма 30 години, само че явно тези дертове не засягат бързосменящите се управляващи у нас, които мижат пред този проблем, засягащ трапезата на всеки един българин.

В началото на юни т.г.зеленчукопроизводители от региона на Сандански и Петрич стачкуваха против ниските изкупни цени на оранжерийните домати. Цената на творби от тях зарзават, се оказа по-ниска по отношение на предходната година. Нашите считат, че отговорни за това са вносителите от Гърция и Македония.

„ Вносът убива земеделието и земеделците в страната. Ако по този начин се продължава - ние умираме”, се жалваха земеделците, съгласно които цената на домата - първокласен домат, е 0,90 лева - 1 лев.

Да, но всички останали – потребителите, плащаме в пъти по-скъпо, когато пазарим от сергията на пазара. Защо?

Казват, че цените порастват, когато има недостиг на една стока. Сега ние на кого да имаме вяра? Прогнозите на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (САРА) бяха, че производствата на домати тази година ще е по-голямо, в сравнение с лани. „ Общото количество домати се чака да доближи до 164 хиляди тона, което се равнява на растеж от 9% съпоставено с предходните 3 години. Предвижда се изкупната цена на доматите, добити от полето, да е към 0,63 лева./кг, което е с 8% повече от следени интервал. На европейските пазари обаче, където са главните производители на домати – Холандия и Испания, изкупните цени бележат спад с към 1%, като доближават намаляване от 12%, видяно на годишна база”. Изглежда този разбор не се сбъдва, в случай че следваме действителностите на пазара ни през днешния ден, когато купуваме кило розови домати за 4,50 лева – 5,00 лева.

Една друга, тъжна реалност по селата ни демонстрира, че към този момент и множеството от хората, живеещи там, избират да не си отглеждат зеленчуци на двора за персонална издръжка, а вместо това садят райграс. Както се споделя, традициите към този момент не са това, което бяха. И в България година из година се оказва, че се губят навиците за развъждане на вкусни зеленчуци. Затова несъмнено не е надалеч денят, в който ще внасяме и домати от Китай.

Със своите 56,8 млн. тона домати китайците са първенци в класацията по развъждане на този зарзават – площите им, засадените с домати, се простират на цели 1,1 млн.дка, сочат международни статистики. От една страна земеделците са облагодетелствани от по-високите цени на доматите.

От друга страна, са дотациите на държавното управление, което желае да понижи излъчванията на парникови газове. Годишният експорт на доматено пюре от Китай да вземем за пример, заема една трета от общия международен износ! Най-големи фенове на китайските домати са Монголия, Русия, Виетнам, Казахстан..., а скоро, както е тръгнало, за какво не и България?!

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР