Хубавите неща все още се предлагат в малки опаковки Светлин

...
Хубавите неща все още се предлагат в малки опаковки Светлин
Коментари Харесай

Asus Zenfone 10: Най-добрият от един изчезващ вид

Хубавите неща към момента се оферират в дребни опаковки

Светлин Желев преди 8 секунди 0 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 16:38 | 30.08.2023

В Съединени американски щати публично влезе в действие възбраната за продажба на съвсем всички типове крушки с нажежаема жичка

IT НовиниЕмил Василев - 10:53 | 31.08.2023

Изследвания в региона на 6G мрежите доведоха до пробив в технологията за разкриване на подводници

ТелефониСветослав Димитров - 13:05 | 01.09.2023

Ето кои 13 смарт телефона изброиха специалистите с най-хубава камера за лятото на 2023 г

Светлин Желевhttps://www.kaldata.com/Главен редактор

По-възрастните хора помнят, че имаше време, когато мобилните телефони бяха тръгнали към това да стават все по-малки, и към момента някои от нас гледат с трогване на тези дни, когато апаратите елементарно се побираха в джобовете и чантите ни. В днешно време, в случай че търсим флагман, сме принудени да употребяваме модели с  размер на филия самун Добруджа, с най-вече стъклени предни елементи и тил, които са чудесни, несъмнено, само че от време на време малко влудяват с това, че са много натрапчиви.

За благополучие Asus предлага и Zenfone 10, екипиран с стилен корпус и 5,9-инчов екран, който резервира дребните размери, без да жертва продуктивността. От процесора до камерите – да не приказваме за необятната гама от цветови разновидности – телефонът е наслаждение както за потребление, по този начин и просто за държане в ръка. И въпреки че би трябвало да се създадат някои взаимни отстъпки, с цел да се запазят дребните размери и джобното пространство, в последна сметка, в случай че сте от хората, които ценят дребните форм-фактори, мога да потвърдя, че Zenfone 10 реализира тази цел с лекост. Всъщност това е един от обичаните ми телефони с Android за тази година. Но да започваме. Ето с какво ни впечатли този мъник, който бе показан при започване на лятото, а през последния месец имахме опция да използваме.

Ето какво има в кутията

Отваряйки стилната кутийка, с добре познатото лого на серията, ще разберете незабавно, че вътре има USB-C кабел и захранващ адаптер, с цел да зареждате с 30 вата, макар че модела може да зарежда безжично с 15 вата. Освен всичко друго можете да очаквате черен корав пластмасов калъф и управление за потребителя. Всичко това прилежно подредено и без доста ненужно документи и указания.

Външен тип

Заоблените ъгли съответстват добре със заоблените ръбове на телефона и припомнят малко на iPhone начело, като пълноекранно устройство, заобиколено от железна рамка. Но щом обърнете телефона, е мястото, където незабавно ще видите разликата.

На гърба има два големи и обособени обектива, идеално кръгли, като единият стърчи по-напред от другия. И те са сложени в задната плоча, покрита с меко на досег покритие, което рано се усеща като рециклиран картон при първия досег или нещо като кожа, предлагащ плосък цвят за контрастност, избор от черно, алено, синьо, бяло и новото попълнение тази година – зелено, което беше главният посетител за нашия тест.

Любимо е чувството и външния тип на задната част на Zenfone 10. Asus съобщи, че е работила за възстановяване на покритието тази година и това несъмнено си проличава – никакво зацапване, никаква обезценка за времето на потребление – доста прелестно на досег.

Връщайки се към предната част, получавате един челен високоговорител в горната част, който извършва функционалността на слушалка, само че долният високоговорител не е челен, което е малко необичайно. Той е ориентиран надолу, което води до несиметричен тон. Бутоните за контролиране на силата на звука са ситуирани отдясно, а бутонът за включване е под него. В него се намира и датчикът за пръстови отпечатъци, който работи чудесно.

За разлика от датчиците под екрана при редица други модели, датчикът на бутона работи бързо и в никакъв случай не ми се е случвало да се повреди. По продължение на долната рамка е центриран USB-C портът, като вляво се намира таблото за сим карти, а вдясно – ориентираният надолу високоговорител. Най-хубавото е, че от горната страна има жак за слушалки – една от обичаните ми функционалности.

Като цяло съм почитател на дизайна на Zenfone 10. Да, той е сходен на миналогодишния модел, само че считам, че плоските цветове на гърба с огромните кръгли камери са поразителни, а предната част предлага явен, прочут дизайн, който крещи „ телефон “.

Освен това ми харесва текстурираният тил. Използвам телефоните си без калъфи и правя оценка, когато те не се плъзгат от всяка повърхнина, на която ги слагам.

Някаква забележка или най-малко време за привикване може да има към прореза на камерата и симпатично заоблените ъгли, които ще са нови за вас, изключително, в случай че сте привикнали с огромни екрани. Но нали желаете гъстота? Ето я.

Екран

Бих споделил, че звездата на шоуто е 5,92-инчовият 1080p OLED екран с висока периодичност на освежаване. Това е екран с периодичност 144hz, само че Asus е лимитирала оптималната стойност за постоянна приложимост до 120 FPS. Все още можете да увеличите до 144Hz в поддържаните игри, само че това е единственото място, където ще видите честотата на освежаване да доближава тези високи стойности.

Все отново не съм прекомерно обезпокоен от ограничението на честотата до 120 Hz за ежедневна приложимост. По предопределение това пести не малко батерия спрямо потреблението на оптималната периодичност когато и да е, а и не е като множеството хора да виждат разликата. Дисплеят на Zenfone 10 не е изключително ослепителен, само че работи отлично и под слънчевите лъчи на плажа.. Както и преди, Asus показва оптималната бляскавост от 1100 cd/m², което е по-скоро добре, в сравнение с впечатляващо.

С изключена автоматизирана бляскавост записах оптималната бляскавост от 404cd/m² благодарение на колориметър, което е задоволително. По-неприятното е, че през по-голямата част от времето трябваше да работя с телефона на оптималната бляскавост, като видимостта внезапно намаляваше незабавно щом натиснех плъзгача за бляскавост надолу. Въпреки това нямах проблеми с точността на цветовете на екрана на Zenfone 10. Превключих на общоприетия цветови режим, защото той оферираше доста по-естествено изглеждащи цветове от режима по дифолт Optimal, и мерих покритие на гамата от 97,1% при размер на гамата от 97,5%, със междинен резултат Delta E от 0,93. Силни неща.

Хардуер

С този смарт телефон можете да получите същинско чувство за продуктивността и бъдете сигурни, че Snapdragon 8 Gen 2 е също толкоз бърз в това малко тяло, колкото и в ROG 7. Може да не съумеете да задържите оптималната продуктивност толкоз добре, колкото ROG устройството, и неговите технологии за изстудяване (някои от които са си проправили път към Zenfone), само че това е цената на свиването на корпуса, цена, която съм повече от подготвен да платя. Все отново, в случай че изберете модела на Zenfone 10 с 16 GB RAM, ще дъвчете игри като Genshin Impact за нула време. Дори моделът с 8 GB би трябвало да може да се оправи. Аудиото се обработва от двойка стерео високоговорители с конфигурация Dirac, които излизат с прилична мощ на звука поради размера на телефона.

 Софтуер и продуктивност

Едно от обичаните ми неща за устройствата на Asus е фактът, че на потребителите се дава опция да избират по какъв начин да тематизират телефона си, като опцията е необикновено близка до стоковия Android. Нещо повече, Asus усъвършенства дизайна на стоковия с функционалности, направени да се свържат с него, тъй че да наподобяват допустимо най-естествено, а вие можете да изберете дали да ги употребявате вместо елементарната алтернатива.

Дали ще предпочетете чекмеджето за вести на Asus с плъзгача за бляскавост в долната част, или ще го поставите в горната част на екрана, както в стоковия Android? Хубавото е, че изборът е ваш и даже можете да смесвате и съчетавате стоковите и усъвършенстваните функционалности на Asus.

Разбира се, Asus се е постарала да подсигурява, че устройството може да се употребява с една ръка. Например, има инструмент Edge за бързо евакуиране на бързи клавиши от страната на екрана. След това има неща като двойно натискане на бутона за контролиране на звука, с цел да извършите бърза фотография, до момента в който телефонът е заключен.

Софтуерът работи съгласно упованията, а спомагателните принадлежности се оказаха комфортни. Asus даже включи своя програмен продукт за запис на екрана от ROG Phone. Разбира се, избирам да работя с оптималните благоприятни условия на смарт телефона, тъй че усилвам честотата на фрагментите до най-много и изключвам всички функционалности за икономисване на сила. Asus има вградени варианти за изключване на неща като OptiFlex, която е направена, с цел да форсира стартирането на най-използваните ви приложения.

Този режим е основан, с цел да пести сила, което не желая да върша в устрема си към оптималната продуктивност при ежедневната приложимост. Адаптивната бляскавост също е изключена, а режимът за заспиване е надъхан на 10 минути безучастие. Адаптивна батерия? Знаете, че и тя е изключена. Смисълът е, че имам надзор над телефона си; може би част от опита на Asus в региона на компютърните игри се придвижва и на територията на Android. Така или другояче, постоянно правя оценка, че ми е възложен надзор върху хардуера.

За в този момент се знае, че ще има две актуализации на операционната система и четиригодишни актуализации на сигурността..

 Камера

Няма подозрение, че камерите на Zenfone 10 се отличават в дизайна. Някои може да ги сметнат за малко крещящи или показни.  Причината, заради която горният обектив се издига над долния широкоъгълен обектив, е, че в него се намира оптична стабилизация, която обезпечава постоянни фотоси с една ръка. Разбира се, видеото е във фокуса на вниманието, заради което карданът е комбиниран с нещо, известно като адаптивна EIS. Тя автоматизирано контролира FOV, като всъщност изрязва фрагмента в придвижване, с цел да подсигурява, че обектът е постоянен и на фокус със устойчиво кадриране.

Макар че аз персонално не върша доста видеоклипове, мога да кажа, че това, което камерата извежда, е повече от задоволително. Asus споделя, че разликата ще се забележи най-добре при сравнение на видео от конкурентни камери, тъй че действителната изгода е много дребна спрямо конкуренцията. Това в действителност значи, че Asus предлага способени камери, които могат да се оправят с огромните момчета, а това е от голяма важност.

Но като старателен консуматор, който поддържа телефона през последните две седмици, аз, несъмнено, направих няколко фотоси, с цел да покажа по какъв начин се получиха нещата. За себе си съм повече от удовлетворен от резултатите. Снимките са ясни и цветни, като работят добре както при светли, по този начин и при затъмнени условия. Не, фотосите евентуално няма да превъзхождат флагманите на Samsung или Гугъл във всяка обстановка, само че са задоволително положителни, което в действителност е всичко, което изисквам от камерите на телефоните си.

Asus е подобрила селфи камерата от предходната година, като в този момент прибавя бели пиксели към RGB, с цел да сътвори RGBW, което в идеалния случай разрешава по-добри фотоси при слаба светлина.

Батерия и зареждане

Zenfone 10 се предлага с батерия с потенциал 4300 mAh и тя е изцяло задоволителна, с цел да зарежда устройството на 120 Hz с изключени всички функционалности за икономисване на батерията за малко повече от един ден. Лично аз не употребявам доста приложения и по тази причина времето ми в режим на подготвеност беше феноменално, когато съвсем не използвах телефона доста – приказвам за над два дни батерия.

При междинна приложимост елементарно можех да изкарам ден и половина, а при огромно натоварване към момента успявах да изкарам над един ден. Достатъчно е да се каже, че животът на батерията е страховит. В края на краищата би трябвало да захранвате единствено 5,92-инчов екран с резолюция 1080p.

Синтетични проби

Интересно е, че резултатите в Geekbench 5 са по-близки до тези на Xiaomi 13 Ultra, в сравнение с до тези на Xiaomi 13. Струва си да се означи, че Ultra беше пуснат на пазара – и затова тестван – доста по-отдавна от Xiaomi 13 или Galaxy S23, тъй че това може да е просто резултат от скорошна смяна или корекция в приложението Geekbench 5.

Няма заиграване с физиката и Zenfone 10 към момента може да работи горещо, когато в действителност го поставите под дълготрайно натоварване. Независимо от това, като цяло дилемите са мощни и плавни.

Въпреки че резервира същата скромна по мярка 4300 mAh батерия като преди, Asus твърди, че е постигнала 12,9% усъвършенстване на живота на батерията по отношение на Zenfone 9. Подобрението сигурно е трагично, когато става въпрос за нашия общоприет тест за видеоклипове в цикъл, при който Zenfone 10 устоя 23 часа и 23 минути. Това е с 5 ч. и 30 мин. повече от Zenfone 9, с съвсем час повече от Galaxy S23 и с съвсем седем часа повече от Xiaomi 13.

При по-обща ежедневна приложимост открих, че издръжливостта на Zenfone 10 е в общи линии сходна на тази на Zenfone 9. Отново, при 16-часов работен ден с четири часа работа на екрана ми остават към 30% от ресурса. Като се имат поради компактните размери на телефона, това е много обичайно, само че още веднъж, в случай че увеличите размера си, можете да получите повече.

Asus е доставила 30W зарядно устройство със Zenfone 10, което надалеч не е най-бързото. Като се има поради по-малкият от междинния потенциал на батерията обаче, то въпреки всичко е задоволително положително, с цел да ви изведе от нула до към половината за 30 минути. Далеч по-съществено е обезпечаването на 15W безжично зареждане, което се усеща като огромен пропуск в Zenfone 9.

 Трябва ли да го купите?

Както всяка покупка, това зависи напълно от вашите потребности. За мен отговорът е изрично „ да “, защото ми се желае на пазара да има още повече дребни телефони. Изпитвам носталгия по дните, когато техниката продължаваше да се смалява, и въпреки че нормално употребявам великански устройства като телефоните ROG, тази пролонгация благодарение на Zenfone 10 е безспорна глътка пресен въздух. Сега повече от всеки път си напомням, че е имало време, когато телефонът ми не е бил безспорен център на внимание, изисквайки го с размерите си в джобовете си. Използвайки Zenfone 10, би трябвало непрекъснато да ревизирам дали въобще е в джоба ми. Толкова е лек и аз безусловно го обичам.

Просто знайте в какво се впускате, преди да купите. Големите ръце ще имат проблеми с писането, геймърите няма да виждат толкоз доста елементи на толкоз дребен екран и сигурно няма да желаете да правите взискателна работа на това нещо, както бихте го създали на нещо по-голямо. Но в случай че сте осведомени с потреблението на смарт телефони с подобен размер и ви липсва, тогава е пределно ясно, че това е една от доста дребното благоприятни условия, с които разполагате, и за благополучие Asus е предоставила едно пъклен положително устройство. Ако ви липсва разцветът на по-малките телефони, които не ви тежаха, Zenfone 10 е елементарно най-хубавата алтернатива за флагман с този размер, която е налична в страната на Android.

В последна сметка

Както и при миналогодишния модел, Asus Zenfone 10 се дефинира от рядката композиция от първокласна продуктивност в доста по-малък корпус, в сравнение с сме привикнали. Zenfone 10 вкарва процесор Snapdragon 8 Gen 2 в телефон с дребен (по актуалните стандарти) 5,9-инчов AMOLED екран. Първият е авангарден съставен елемент, а вторият поддържа до 144Hz периодичност на освежаване в приложения за игри. Този стилен дизайн е на практика еднакъв с миналогодишния модел, със същата батерия с потенциал 4300 mAh. Много сходна е и системата с двойна камера на Zenfone 10, която още веднъж разполага с извънредно постоянна 6-осова карданна система. Най-значителното усъвършенстване по отношение на Zenfone 9 е прибавянето на 15W безжично зареждане.

Сертифицирането IP68 се завръща с наслада, както и 3,5 мм жак за слушалки на горния борд. Това не се среща постоянно в актуалните флагмани. Включването му може би отразява обстоятелството, че Zenfone е много пълен – 9,1 мм, само че тежестта от 172 г оказва помощ да се балансират нещата.

Плюсове
    Отлична продуктивност в дребен формфактор     Екран с висока периодичност на освежаване, съвършен за игри и приложения     Свобода за персонализиране     Жак за слушалки
Недостатъци
Само 30W зареждане Камерата може да се оправя надалеч по-добре По-висока цена от началната на Zenfone 9

Характеристики

SoC: Snapdragon 8 Gen 2 Дисплей: 5,92″ AMOLED, 144 Hz RAM:8GB, 16GB Съхранение: 128 GB, 256 GB, 512 GB Батерия: 4300mAh Портове: USB-C, жак за слушалки, слот за SIM карта Операционна система:  Android 13 Предна камера:32MP RGBW(Настоящ излаз: 8MP) Задни камери: Основна:50MP 6-осов хибриден гимбален стабилизатор 2.0, 1/1,56″, f/1,9 Широка:13MP, f/2,2, FOV 120° Свързаност: Wi-Fi 7, Bluetooth 5.3 Размери: 68,1 x 146,5 x 9,4 мм Цветове: черно, синьо, зелено, бяло, червено Тегло: 172g Зареждане: Жично 30W HyperCharge、Безжично 15W Qi cert

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР