Хубава кола, само няма роуминг. Това преди време беше евфемизмът,

...
Хубава кола, само няма роуминг. Това преди време беше евфемизмът,
Коментари Харесай

Джип без роуминг: Въпроси и отговори за историята с колата на Горанов

" Хубава кола, единствено няма роуминг ". Това преди време беше евфемизмът, с който притежателите на крадени коли си признаваха какво карат. С " кола без роуминг " през последните дни се озова и някогашният финансов министър Владислав Горанов, с значимата разлика, че в неговия случай по-вероятно той е жертва на закононарушение, а не съизвършител.

В края на предходната седмица Министерство на вътрешните работи заяви, че някогашният финансов министър Владислав Горанов е опитал да напусне страната през граничния пункт " Калотина " с кола, оповестена за търсене от Интерпол. Той е обърнал и се е върнал назад към Драгоман, където оставил автомобила и час по-късно минал на територията на Сърбия с различен автомобил. Впоследствие от лизингодателя на колата " Мото-Пфое лизинг " оповестиха, че евентуално става въпрос за клониране на автомобила - процедура, при която идентичността на законна кола се открадва, с цел да бъде употребена в различен автомобил. Целият случай провокира доста въпроси, част от които остават и до през днешния ден.

Защо Гранична полиция пуска автомобила?

Не е ясно за какво Гранична полиция е пуснала автомобила да се върне към България, откакто е открила, че е търсен от Интерпол. Ако го е пуснала въобще. Практиката при сходни случаи е колата да бъде арестувана до привършване на случая и определяне на всички обстоятелства. Пред " Капитал " Горанов съобщи, че е бил освободен с колата. " Казаха ми " подредиха ми да се върнете назад ", твърди някогашният финансов министър. Той добави, че е оставил автомобила в Драгоман, където по-късно е предаден на управляващите. Той минава назад българо-сръбската граница час по-късно с кола на другари. " Ако имаше нещо, смятате ли, че щях да мога да мина границата. Имам своите съмнения за случая - или става въпрос за неточност, само че си имам и моя тайна доктрина ", разяснява Горанов. От вътрешното министерство оповестиха, че сега тече инспекция на дейностите на службата. Пред " Свободна Европа " от гранична полиция са декларирали, че има разпоредба, която указва какви дейности би трябвало да извърши граничния служител на реда при определяне на търсен автомобил. В наредбата няма напътствие за освобождение на автомобила. Toyota от Хамбург?
Реклама
Според обясненията на Владислав Горанов той е придобил използван автомобил Toyota Land Cruiser от " Мото-Пфое " през 2020 година Колата е импортирана от дилър в Германия, където компанията, по думите на изпълнителния й шеф, има връзка с доста дилърства. Първоначално не беше ясно за какво някогашният финансов министър е поръчал модел на Toyota от вносителя в България на Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover, а не от този на японската марка тук. Пред " Капитал " Горанов съобщи, че е избрал " Мото Пфое ", тъй като в България се предлага единствено бензинов вид, а той е желал дизелов. Според декларация пред КПКОНПИ на Горанов от тази година той има лизинг към " Мото Пфое " от 2020 година на стойност 45 152 евро. Пред " Капитал " Горанов сподели, че това е остатъчната стойност от лизинга, само че не разкри каква е била цената му при подписване на договорката.

Засега от Министерство на вътрешните работи отхвърлят публична информация, защото по случая към момента тече инспекция. Досието на колата, която е карал Горанов, не е налично в КАТ и не се знае къде е, научи " Капитал " от източник от службата. Големият ваучър за колата е от 1 януари 2018 година
Източник: Toyota
От " Мото-Пфое " обявиха пред " Капитал ", че моделът е Toyota Land Cruiser 200, 4500 куб. см, 249 к.с. " Що касае цената на автомобила, продаден е на пазарна цена, с включена добавена стойност за " Мото-Пфое " и с добавени лихви за лизинговия интервал, който финансираме посредством компанията ни " Мото-Пфое Лизинг " - нищо по-различно от естествената ни комерсиална процедура ", оповестиха от компанията пред " Капитал ".

Вносът и продажбата на използвани коли е един от значимите бизнес сегмент за " Мото-Пфое ". " Над 20% от вноса ни са коли с марки, разнообразни от тези, които продаваме като нови. Нещо повече - доставяме по поръчка на клиентите си още строителни машини, лодки, бъгита - всевъзможни транспортни средства. Лизинговането посредством компанията в групата ни, " Мото-Пфое Лизинг ", на нови и използвани коли, както и техника за обезпечаване на подвижност от всевъзможни типове, е главен предмет на активността на въпросното сдружение ", обявиха от компанията.
Реклама
Колата е била тествана в КАТ. " Дискутираният автомобил Toyota Land Cruiser 200 е минал два пъти през всички изискуеми от закона процедури за регистрация в КАТ - един път при вноса му от Хамбург, Германия, на името на купувача " Мото-Пфое " и повторно при регистрация към ползвателя, Владислав Горанов, в качеството му на лизингополучател на " Мото-Пфое Лизинг ", разясняват от вносителя. Как се клонира автомобил?

" Защо по този начин бързо реагира оня, който е продал автомобила и е употребявал думата " клониране "? Откъде знаят - за тази кола ли става дума или не ", съобщи във вторник вътрешният министър Бойко Рашков.

Макар и непознато за множеството хора, " клонирането " на коли не е толкоз рядка процедура, споделят от застрахователните среди. Целта е да се открадне " идентичността " на законно записана кола, с цел да се употребява в открадната. В множеството случаи се прави при по-скъпи модели за застрахователна машинация отвън Европейския съюз. За да се реализира, обаче, са нужни няколко неща. На първо място достъп до база данни на автомобилна администрация, в тази ситуация в Европейски Съюз. Открадният автомобил в страна отвън общността, примерно Русия, след известно време се " клонира " като на шасито се пренабиват номерата и колата се записва с откраднатите данни за същия модел изцяло постоянен автомобил в страна от Европейски Съюз. Според източници на " Капитал " има случаи на приключване на информация от Германия, Испания и други страни. Впоследствие колата се застрахова и е оповестена за открадната, а сумата по застраховката изплатена. " Изчезналата " кола може да бъде раздробена за елементи или просто повече не вижда бял свят. Причината сходна машинация да е допустима е, че базите данни на страните от Европейски Съюз не са свързани с тези на Съединени американски щати или Русия. Има платена световна база, в която попадат всички продадени коли по номер на шаси и мотор, само че постоянно застрахователите избират да не я употребяват за инспекция при подписване на застраховки, тъй като е скъпа.

От " Мото-Пфое " оповестиха, че са имали и други случаи на клонирани коли. " В момента при нас подобен проблем има с Range Rover Evoque, създаден от Land Rover и импортиран от " Мото-Пфое " като нов преди към две години. Всички или множеството вносители на коли имат сходни проблеми ", споделиха от компанията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Право 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Право 1 Право 2 Енергетика 3 Банки и финанси Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Константин Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР