Хубава каша: тъкмо утвърдените центристки партии се провалиха в Тюрингия

...
Хубава каша: тъкмо утвърдените центристки партии се провалиха в Тюрингия
Коментари Харесай

Ще се повтори ли в цяла Германия победата на политически крайности в Тюрингия

Хубава каша: таман одобрените центристки партии се провалиха в Тюрингия с гръм и тропот. Спечелиха политическите крайности. Какво значи това за цяла Германия, написа Кай-Александър Шолц в публикация за " Дойче веле ".

Каква каша единствено се забърка в Тюрингия! Двете политически крайности към този момент съставляват болшинство в тази немска провинция. Лявата партия, наследница на тогавашната ГЕСП, управлявала по времето на Германска демократична република, събра най-вече гласове. А втори са десните популисти от " Алтернатива за Германия ".

Така дребната Тюрингия, със единствено 2.1 милиона поданици, стана федералната провинция с най-силно изразена политическа поляризация. Разединението се усещаше още по време на предизборната акция и можеше да се планува какво ще последва - политическо опълчване със мощно противоборство.

Какво би трябвало да направи ХДС

Утвърдените политически партии се провалиха грандиозно на изборите в Тюрингия. Социалдемократите, либералите и Зелените получиха много нищожни, едноцифрени, резултати. А Християндемократическият съюз (ХДС), който означи солидни загуби на гласове, въпреки всичко съумя да събере над 20% поддръжка - удостоверение за това, че към момента има някакъв политически център. Затова изборният резултат е освен обезпокоителен сигнал, само че и лъч на вяра.

Сега ХДС е задължен да поеме ролята на публичен медиатор, без значение от това какъв брой сложни ще бъдат съдружните договаряния и сформирането на провинциално държавно управление. Защото в тази ситуация не става дума единствено за Тюрингия.

Търсенето на компромисни решения и на политически баланс са политически и цивилен добродетели, които би трябвало да бъдат възродени. И това важи освен за ХДС в Тюрингия, а и за политиката му в цяла Германия.

Партийната лидерка Анегрет Крамп-Каренбаур би трябвало да преследва една съществена цел - да приготви ХДС за ролята му като партия на отговорността, която залага на политическото съдействие. Неразумно ще е партията да налива още масло в огъня, единствено с цел да се профилира в допълнение. Ако ХДС реши да се държи по този начин, като че ли Лявата партия и " Алтернатива за Германия " не съществуват, или се задоволява единствено с това да ги нападна вербално, проблемите ще си останат нерешени.

Партия на отговорността?

ХДС има традиция да поема политическа отговорност за ръководството на Германия. Във времената на Студената война Съюзът се застъпваше за единението в Европа и продължаваше да има вяра в немското единение. Сегашната му работа би трябвало да е ориентирана към опазването на това единение и слагането на политическите крайности под надзор.

ХДС вероятно би съумял в това, в случай че конкретизира политическия си профил, тъй че да е прелъстителен за центристките сили в обществото. В Европа могат да се намерят и други сходни образци. Напоследък някои християндемократически партии с явен либерално-консервативен профил съумяха да отбележат положителни изборни резултати и по този начин още веднъж да укрепят политическия център - да вземем за пример в Австрия.

По предизборните плакати и партийните конгреси ХДС непрекъснато претендираше, че е центристка партия. Това не бе изключително мъчно във времената, когато и редица други партии се тълпяха в центъра, само че през днешния ден обстановката е друга. ХДС в този момент би трябвало да покаже, че има сили да осъществя тези свои искания.

Ако процесът на поляризация не бъде спрян, един ден и на национално равнище може да се повтори това, което се случи в Тюрингия. Създаването на държавна коалиция от центристки сили очевидно ще става все по-сложно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР