Huawei представи сгъваемия си смартфон Mate X през февруари, но

...
Huawei представи сгъваемия си смартфон Mate X през февруари, но
Коментари Харесай

Huawei расте с 50% при продължаващ спад на гобалния смартфон пазар

Huawei показа сгъваемия си смарт телефон Mate X през февруари, само че упованията на анализаторите са, че най-малко в началото той няма да има значително отражение върху продажбите на компанията

© Sergio Perez Спадът на световния смарт телефон пазар е траял за шесто следващо тримесечие през интервала януари-март, демонстрират данните на анализаторските компании International Data Corporation (IDC) и Canalys. Единственият производител, който бележи забележителен напредък, е Huawei, като и съгласно двете проучвания скокът на доставените телефони от китайската компания е 50%. Лидер остава Samsung, а максимален спад измежду водещите производители регистрира Apple.

Едни от най-слабите продажби за последните пет години
През първото тримесечие на 2019 година производителите са доставили 310.8 млн. смарт телефона, с 6.6% по-малко от същия интервал на предходната година, демонстрират данните на IDC. Тези на Canalys пък регистрират 313.9 млн. пласирани телефона, спад от 6.8% по отношение на първото тримесечие на 2018 година и едни от най-слабите продажби за последните пет години.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На първата позиция по продажби продължава да е Samsung, като съгласно IDC южнокорейската компания е доставила 71.9 млн. бройки за дял от 23.1% - спад от 8.1% по отношение на предходната година. Гигантът разгласи, че е отчел положителни продажби през интервала на пуснатата в края на февруари нова серия Galaxy S10, които не престават и през второто тримесечие, а сега постанова и новата A-серия, както и тази в по-ниския клас - M, с които от Samsung желаят да отговорят на настъплението на Huawei във всички сегменти.

Китайският колос Huawei се утвърди на втората позиция с пласираните 59.1 млн. смарт телефона за дял от 18.8% и напредък от 50.3% (50.2% съгласно Canalys) за интервала, демонстрира проучването на IDC. Компанията от Шънджън пусна новата си флагманска серия P30 в края на март и упованията са продажбите от нея да се отчетат по-силно през второто тримесечие. В същото време предложенията й във всички класове й донесоха рекорден дял от 34% на китайския пазар. Групата не крие упоритостите си да стане пазарен водач до 2020 година при опазване на сегашните трендове, и то без да продава огромно в Съединени американски щати, където не може да работи с операторите.

Най-сериозен е спадът при Apple - американският колос е отчел срив от 30.2% по отношение на същия интервал на 2018 година до 36.4 млн. бройки, демонстрират данните на IDC. Според анализаторите предлаганите iPhone не са съумели да завоюват търсените от компанията нови консуматори, въпреки тя да понижи цените в Китай и да предлага дотации на някои от огромните пазари. Въпреки компликациите Apple продължава да има лоялна потребителска база, която се чака да затвърди с новите си модели по-късно през годината. Докладите не дават разбивка за продажбите на марките по страни.

" Все по-ясно е, че в Huawei са фокусирани върху одобряването на статута си в света на мобилните устройства, водени от смарт телефоните. Глобалният пазар продължава да среща компликации в съвсем всички области, само че все пак Huawei съумя да усили доставките си с 50%, освен утвърждавайки се като явен номер 2, само че и скъсявайки дистанцията до пазарния водач Samsung. Това нареждане на Samsung, Huawei и Apple е доста евентуално да остане през цялата 2019 година ", разгласи в отчета си Райън Рейт, програмен вицепрезидент, Worldwide Mobile Device Trackers на IDC.

Бъдещето
От Canalys считат, че пътят на китайския производител към лидерската позиция няма да е елементарен. " За да измести Samsung, Huawei се нуждае от най-малко още 10 млн. нови доставки на тримесечие. Не е допустимо да ги открие на един-единствен пазар като Китай или да се концентрира единствено върху бързо растящи страни като Русия и Индонезия. Ето за какво би трябвало да се бори на всички фронтове, в това число развити пазари като Западна Европа. Сгъваемият й смарт телефон Mate X беше отразен необятно в медиите, само че няма да е главният фактор в тази борба. Вместо него всичко зависи от опциите на Huawei да притегли още клиенти в ниския и междинния сегмент (цени сред 100 и 300 долара), като съперниците на компанията доставят сред 130 и 140 млн. такива устройства на тримесечие в целия свят без Съединени американски щати ", разяснява анализаторът на Canalys Мо Джия.

В географски проект най-предизвикателна ще е годината за китайския и американския пазар. Доставките в Съединени американски щати са намалели с 15% през първото тримесечие съгласно IDC най-много поради намалялото търсене на най-скъпите телефони. " Потребителите не престават да употребяват по-дълго смарт телефоните си отпреди, защото новите по-скъпи модели не ги притеглят. В същото време предстоящото нахлуване на 5G модели ще накара клиентите да изчакат, до момента в който устройствата и мрежите са подготвени през 2020 година ", разяснява Антъни Скарсела, анализатор в IDC. В същото време пазарът продължава да се консолидира, като водещите пет производителя съгласно Canalys - Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi и Oppo, към този момент държат 72% от целия пазар по отношение на 66.8% през 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР