HTTPS връзките към уебсайтове стават приоритетни в основните браузъри(снимка: CC0

...
HTTPS връзките към уебсайтове стават приоритетни в основните браузъри(снимка: CC0
Коментари Харесай

Chrome въвежда опция за HTTPS с приоритет


HTTPS връзките към уеб страници стават предпочитани в главните браузъри
(снимка: CC0 Public Domain)

Гугъл ще добави режим HTTPS-First към браузъра Chrome 94. Това изобретение е сходно на режима HTTPS Only, въведен по-рано от Mozilla в браузъра Firfox 83, и се явява поредна стъпка за повишение на сигурността в интернет .

Когато се пробва да отвори уеб страница без криптиране посредством HTTP, браузърът първо ще се опита да реализира достъп до HTTPS и в случай че опитът е несполучлив, потребителят ще получи предизвестие за липса на HTTPS поддръжка и предложение за отваряне на уеб страницата без криптиране.

В Chrome 94 новият режим ще се предлага като обособена алтернатива за активиране, само че в бъдещите версии Гугъл обмисля да задейства HTTPS-First по дифолт за всички консуматори. Mozilla също има сходни проекти за HTTPS Only във Firefox.
още по тематиката
Според статистика на Гугъл, сега над 90% от поръчките в Chrome се вършат с HTTPS, отбелязва обява в . Добавянето на HTTPS-First се чака да усъвършенства този индикатор.

Chrome ще продължи да поддържа HTTP в дълготраен проект, само че Гугъл възнамерява да добави спомагателни предизвестия, с цел да осведоми потребителите за закани при достъп до нешифровани уеб страници и да ограничи достъпа до някои от опциите на уеб платформата за страници, отворени през HTTP.

В същото време компанията реши да организира опит в Chrome 93 за подмяна на знака за предпазена връзка (заключване в адресната лента) с по-неутрален и категоричен интерпретиран знак, като щракването върху него отваря диалогов прозорец със страница параметри. За връзки, открити без кодиране, знакът „ не е предпазен ” ще продължи да се демонстрира.

Като причина за подмяна на знака се акцентира, че доста консуматори свързват знака за заключване с доверие в наличието на уеб страницата и не го възприемат като знак за криптиране на връзката. Според изследване на Гугъл, единствено 11% от потребителите схващат смисъла на иконата за заключване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР