Хрупкаво и кисело зеле е оцеляло през вековете и неотменно

...
Хрупкаво и кисело зеле е оцеляло през вековете и неотменно
Коментари Харесай

Вземете без рецепта афродизиака, който бори депресията

Хрупкаво и кисело зеле е оживяло през вековете и неотменно участва на масата ни. По целия свят го използват разнообразни култури, хиляди са рецептите и методите на подготвяне.

Киселото зеле е доста богато на витамини. Само двеста грама от него покриват съвсем половината дневна потребност от витамин С. В зелето има също по този начин витамин В6, който спомага за по-доброто асимилиране на белтъка, по тази причина е целесъобразно да се сервира като гарнитура към месни ястия.

В киселото зеле се съдържа витамин U, който прелестно оказва помощ за справяне със зимната меланхолия, възвръща нервната система и покачва устойчивостта на стрес.

Освен витамини в него се съдържа огромно количество никотинова киселина, осигуряваща естественото протичане на жизненоважни клетъчни процеси и придаваща искра на косата и издръжливост на ноктите.

Съдържат се и доста микроелементи като калий, желязо, магнезий, цинк. Киселото зеле е чудесно профилактично средство срещу язва на коремната стена и дванадесетопръстника.

Структурата на зелето способства за по-добро храносмилане и усъвършенства микрофлората на стомашния тракт. Като общо укрепва имунитета и контролира обмяната на веществата. Има и целителен резултат при стомашни болки.

Полезно е и като метод да поддържаме фигурата си. Калоричността му е по-малка дори и от нискокалоричното свежо зеле. Същевременно при консумация основава възприятие за насищане. Тартроновата киселина в него спомага за превръщането на захарта и другите въглехидрати в мехлем.

Киселото зеле е естествена виагра - покачва половото предпочитание. Освен това оказва помощ при бодърствуване - успокоява нервната система, понижава интензивността на щитовидната жлеза.

Специалистите предлагат при липса на вкус да се пие по 100 грама зелев сок дневно. А освен срещу махмурлук, както е по остаряла българска традиция.

То покачва и имунитета, по тази причина е хубаво 2-3 пъти в седмицата да се яде кисело зеле, подправено с олио или зехтин.

Макар изгодата от него да е безспорна, въпреки всичко би трябвало да се внимава, в случай че имате нараснала стомашна киселинност, заболяване на подстомашната жлеза, бъбречна непълнота, камъни в жлъчката или хипертония.

Така че след толкоз безапелационни доводи по какъв начин да не сервираме най-малко три пъти седмично салата от кисело зеле с червен пипер и олио по български.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР