„Хрумнало му е, докато пътуваше във влака за Украйна, когато ...

„Хрумнало му е, докато пътуваше във влака за Украйна, когато

Тошко Йорданов: Решението за изгонването на руските дипломати е лично на Кирил Петков

„ Хрумнало му е, до момента в който пътуваше във влака за Украйна, когато ходеха в Киев”, сподели още той

„ Истината е, че това е персонално решение на Кирил Петков и то му е хрумнало, до момента в който пътуваше във влака за Украйна, когато ходеха в Киев”. Това заявипредседателят на ПГ на „ ИТН “ Тошко Йорданов по отношение на новината, която беше обявена през вчерашния ден от премиера в оставка, че България гони 70 съветски дипломати, съобщи Нова тв.

„ Това, че би трябвало да се изгонят 70 индивида от съветското посолство е хрумка на Кирил Петков. Споделил го е по време на пътуването с тези, които са били там. От нашите хора беше Станислав Балабанов”, добави той.

По думите му тогава са се провели диалози и от Министерство на външните работи са обяснили на премиера, че има избрани правила и стъпки за това.

Запитан дали това значи, че Теодора Генчовска е срещу това решение, Йорданов отговори: „ Най-добре е тя да го каже, само че знам, че Генчовска не смяташе, че това е вярна стъпка, тъй като си има избрани правила. Това не е детската игра и да се разсърдим на някой”.

И добави: „ Както знаете, ние нямаме 70 дипломати в Русия. Ако те решат да играят реципрочно, би трябвало да изгонят всички и ние да останем без дипломатическо посланичество там, което отива на разкъсване на дипломатически връзки. Подобно нещо даже във война не се прави”

Според него е разумно, в случай че има съветски дипломати, които извършват шпионска активност и в случай че бъдат разкрити, то те да бъдат отзовани. „ Избягвам да споделям дали съм срещу или не, тъй като не съм вътре в системата. Казвам единствено, че не се прави токова внезапно и изпитвам подозрения дали всички са шпиони, тъй като броя му е хрумнала в главата преди 4 месеца и не е въз основа на службите. Не знам друга страна да си е разрешила такова нещо”, добави ръководителят на ПГ на „ ИТН “.

„ От доста време разправяме, че ние ще напуснем тази коалиция, в случай че не престават да се държат по този метод във връзка с Северна Македония. В последна сметка всичко, за което предупреждавахме, се случи. В края на юни падна ветото и то с условия, разнообразни от позицията на България от преди това”, разяснява още Тошко Йорданов.

„ Българска социалистическа партия, които саизключително флексабилни, също оповестиха, че са с алена линия по тази тематика. После стана розова, бледорозова, в този момент изчезна. Логично би било те също да излязат от коалицията”, добави той.

Той беше безапелационен, че политиците би трябвало да бъдат поредни и да си държат на думата.„ Не сме отишли там, с цел да умрем като депутати. Има доста такива в Народното събрание. Ние не сме от тях. Ние сме оповестили някакви позиции, съблюдаваме си ги и естественото е всички да постъпват по този начин, а не 4 месеца да се обръщат на друга посока”, счита Йорданов.

„ Ако влезем в новия парламент,а аз съм сигурен, че ще, ние отново няма да създадем държавно управление с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Според социологията сега даже да е вярна, на тях отново ще им бъде мъчно да си намерят сътрудник за сформиране на държавно управление. Даже не съм сигурен, че Движение за права и свободи ще желаят да са с ГЕРБ. Тогава или ще се сформира държавно управление от останалите партии или е допустимо да има нови избори ", казапредседателят на ПГ на „ ИТН “.

Йорданов е на мнение, че Кирил Петков се държи като Бойко Борисов като нрав.„ Той взима еднолични решения, в това число и за съветските дипломати”, разяснява той.

На въпрос дали от Има Такъв Народ чакат третият мандат да бъде връчен на тях и в случай че да – какво следва, Тошко Йорданов отговори: „ Нищо не чакаме, тъй като решението е на президента.Приемаме, че ще се стигне до третия мандат.Която и да е от тези партии – Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, ние и Демократична България и „ Възраждане”, евентуално ще се опита да сформира държавно управление. Природен парк също ще опитат, дали ще съумеят, ще забележим. ГЕРБ няма да се опитат, недопустимо е да се даде мандат на „ Възраждане”. Ние, в случай че се стигне до там, евентуално ще предложим някакво решение”.

Попитан дали биха предложили Орлин Алексиев за част от експертен кабинет, той съобщи, че до момента не са го предложили, че да го създадат в този момент.

Източник: struma.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg