Хронично болни пациенти срещат затруднения при получаването на всичките си

...
Хронично болни пациенти срещат затруднения при получаването на всичките си
Коментари Харесай

Хронично болни трудно получават лекарства по НЗОК


Хронично заболели пациенти срещат усложнения при приемането на всичките си лекарства по Здравна каса, пишат от БНР. За казуса алармираха и фармацефти.
Поради обстановката на изключително състояние в страната Здравната каса издаде специфични инструкции за режима на определяне и разпределяне на медикаменти за домашно лекуване и хронично болните пациенти.
Указанията задължават аптекарите да отпускат медикаменти без предписания и медикаменти по протоколи, които са служебно удължени. В случай, че някое от медикаментите не е било налично предния месец в същата аптека, пациентите не могат да си получат всички лекарства по рецептурна брошура.
"Ужасно е! Чакане до пристъп! Влизаш вътре и споделят "Съжалявам, само че едно от тези неща го няма! Ако вземеш другите, това нещо, което го няма, отива по дяволите. Не може да го вземеш - вдигаш се и отиваш на втора аптека. На две аптеки ми споделиха "Това го няма " и се отказвате да чакате повече “, изясни пострадал консуматор.
Маргарита Грозданова, магистър-фармацефт, също удостовери за казуса:
"Пациенти имат три медикаменти на рецептурната бланка - едното не е изпълнено последния месец, тъй като е липсвало в системата. Той следва или да си закупи това лекарство или да върви при доктора за нова рецепта, тъй като аптеката няма право да го извърши, нищо че е налично в мрежата. И назад - в този момент този месец липсва нещо, което е изпълнено предния месец. Ако се наложи повторно, то идващия месец той отново няма да може получи това лекартво, защото тази рецептурна бланка ще бъде огледален облик на последната ".
Фармацевтите чакат систематизирано напътствие на Здравната каса на база на Закона за изключителното състояние, което да поправя неяснотите. В новото напътствие се чака отпущането на тест лентите при диабет да става единствено, откакто е издадена рецепта от персоналния доктор, същото предписание да важи и при издаване на нов протокол.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР