Христо Стоичков води своето предаване, за старт на 55-ия си

...
Христо Стоичков води своето предаване, за старт на 55-ия си
Коментари Харесай

Стоичков на 55: ЦСКА винаги ще бъде моят български отбор, без мен на конгреса на БФС

Христо Стоичков води своето предаване, за старт на 55-ия си рожден ден. Няколко часа преди да настъпи празникът, Стоичков даде изявление за " Труд ".

Честит рожден ден, господин Стоичков! Как се чувствате на 55?

- Наистина ли толкоз станаха? Вярно, косите ми се побелели и това несъмнено ме издава. Странно, само че вътре в мен като че ли усещам силата си от годините на кариерата ми. Семейството и най-много внучката Миа от време на време по този начин ме зареждат прочувствено, че бих излязъл в този момент отново да играя. Разбира се, наясно съм, че против природата не се върви. А и не го желая, само че е готино, когато имаш към момента имаш ток и не се спираш пред дилемите и задачите си.

Как ще мине празникът тази вечер?

- Бих споделил... Служебно и добродушно. Не е празник, а просто още един ден от годината, от живота. Когато означих знаковите 50, знаете какво стана. Проливен дъжд, само че 43 хиляди души на стадиона останаха да честваме и си изкарахме супер. Много от мегазвездите, които бях поканил още ми припомнят за шоуто, когато се чуем и това ме прави още по-щастлив. А аз не пропущам да им отговоря, че в България знаем по какъв начин да се веселим доста по-добре от тях.

Има ли обаче носталгия в тези ваши думи?

- Има, естествено. Но носталгията не е по мача. Веднъж се става на 50 години и аз го изживях, както си желая. Носталгията е по живота, който се промени толкоз доста в последната година. Не единствено аз не мога да ознаменувам празника обикновено. Пандемията от ковид все едно ни отряза краката, ръцете...

Кое ви мъчи най-вече?

- Това, че се постанова в малкия екран, в която работя в Маями, да разясняваме мачове без аудитория. Също и събитието, че не можем да излезем със семейство и другари за една вечеря даже. Да, борбата несъмнено е доста тежка и рискова за живота ни, само че би трябвало да я спечелим. И съм сигурен - ще го създадем! Въпросът е по кое време. Затова на този стадий светилата в медицината - работят, а ние... Седим и поносим.

Колко неприятно удари по вас Ковид-19?

- Слава Богу, никой от фамилията ми не се е заразил. Пазим се доста. Спазваме всички ограничения, условия, рекомендации. Разбира се, животът е най-ценното, само че виждам по какъв начин се провалят бизнеси и проекти на доста хора. И това им въздейства на душeвността. Всички страдаме. При мен през 2020 година на два пъти се провали представянето в Барселона на моята биография " Историята ". Много испански другари ме питаха по кое време ще бъде и аз нямам отговор. Трябваше да е през април, след това през октомври... Вече не дръзвам даже да върша прогнози. Разбира се с издателите от " Софтпрес ", не сме се отказали. Напротив! В България да вземем за пример стигнахме невероятния за страната ни тираж от 70 000 копия като още десетина града ни чакат за публично показване и среща с публиката. Хоризонтът е огромен, а ползата - още повече. А след Лондон, Чикаго, Торонто и Варшава в още 5 града в чужбина българската общественост чака да представим пред аудитория " Историята ".

Има ли нещо, което постоянно казвате на вашите фенове при тези срещи?

- Да, има! И то е посланието към читателите, с което стартира биографията ми. А то е ориентирано към младежите най-много. Призовавам ги - в никакъв случай не се отхвърляйте от фантазиите си! Вървете към тях горди и с вярата, че българин може да стане номер 1 в света и в най-конкурентните области на живота. А по пътя нагоре не забравяйте, че няма нищо по-важно от фамилията и същинските другари, които времето отсява. Бъдете правилни на тях и на себе си, тъй като годините минават, само че името остава.

През септември пуснахте вашия бранд H8S. Как върви?

- Като коледните дарове! Още един път разбрах, че хората доста ме обичат. А аз се старая да им дам най-хубавото качество. Най-новите неща са за дамите. Наближава 8 март - техният огромен празник. В първите месеци ме питаха провокативно - докога единствено с мъжка сбирка? И ето моят отговор - чувам и извършвам. Следващата крачка са малчуганите. Вече започнах да вкарвам и дрескод в моята телевизия TUDN, където първият манекен е огромният мексикански футболист - Феликс Фернандес. Подготвям за " манекен " и Иван Саморано, тогавашната голова машина на " Реал " (Мадрид).

Да приказваме малко и за футбол. Няколко пъти поздравихте ЦСКА посредством вашия профил във фейсбук. Следите ли " алените "?

- ЦСКА постоянно ще бъде моят български тим и се веселя, когато има триумфи. Работата не ми разрешава да виждам мачове от шампионата, само че за сметка на това имах достойнството да разясня дуели от Лига Европа, за която нашата телевизия има правата. Добре се показа ЦСКА. Жалко за първия мач с " Клуж ". Там трябваше да вземем трите точки и след това... каквото сабя покаже. Написах на момчетата, че обичам да ловувам вълци и те ме послушаха, победиха " Рома ". Завършиха сполучливо годината и с дербито против " Левски ". Но сложното занапред следва. Много време мина от последната купа и това би трябвало да е огромната цел през 2021 година. Всичко е в краката и главите на футболистите.

Има и хора от безконечния противник на ЦСКА, които обаче не ви обичат. Меко казано. Как гледате на това?

- Това също съм го споделил в " Историята "? Навремето им вкарах 4 гола и излязох на идващия мач с фланелка с номер 4. За мен беше смешка, типична за един младеж, само че те очевидно доста се засегнаха.

Как приемате злобата? Смятате ли, че е било неточност и в случай че имахте опция, през днешния ден бихте ли я поправили?

- Ще ви отговоря безусловно искрено и без капка двуличие. Това е от грешките в моя живот, които не желае да коригирам. А държанието ми против тези, които не ме харесват, е една и съща от десетилетия. И нея също съм я споделил в биографията. Не си губи времето да воюваш или наказваш враговете си. Просто пред очите им сбъдвай фантазиите си, побеждавай, наслаждавай се на живота и те... няма да го преживеят.

Другият тим на сърцето ви Барселона се раздира от кавги. Ще си тръгне ли Лео Меси?

- В едно изявление пред " Мундо Депортиво " пробвах да обясня доста в детайли - Лео не играе за пари. И всички, които се пробват да го изкарат лаком лакомец, нищо не схващат. Меси е признакът на актуалния футбол. Той е днешното сърце и душа на " Камп Ноу ". Питайте ентусиастите кого избират - Лео или някой от последните президенти? И аз не допускам - сигурен съм, че 99,99 % ще са за него. И в интервютата, които давам за испанските медии, не пропущам да кажа едно нещо. Трябва наложително да се потърси сметка на управленията по какъв начин по този начин похарчиха половин милиард евро за нови играчи, а не могат да станат първенци. И за какво при тези първокласни покупки от 2015 година не са играли на край в Шампионската лига.

Ще успее ли вашият другар Роналд Куман да построи нов " дриймтим "?

- Вярвам в него! Роналд е един от най-хубавите възпитаници на нашия нравствен татко Йохан Кройф. Били сме дружно и в хубаво, и в неприятно. Знам какъв брой мощен темперамент е. Но треньорът не е самичък в задачата. И задачата не е просто да направи един нелош тим. " Барселона " би трябвало да е номер едно в света! На това ме научиха през годините на " Камп Ноу ", както мен, по този начин и него.

Може ли вие да се върнете също?

- Аз работя в TUDN и се усещам ужасно. Шефовете отново ми удължиха контракта, чакат още и още. Бъдещето ще покаже, само че прогнози не обичам да върша.

Не ви ли липсва да сте в " окото на бурята " в някой тим?

- Аз не съм излизал от " окото на бурята ". Всеки ден имам предаване за футбол. Имам сбирка от изявленията със стотици международни звезди, които са ми другари. Да ви ги изреждам ли? Колкото и да са се опитвали през годините да ме откажат от футбола, не са съумели и няма да съумеят. Времето ми на терена от дълго време изтече. В треньорството през днешния ден има доста зависимости и по тази причина не ми липсва. А работата на футболен публицист ми носи извънредно многообразие и голямо наслаждение. А и нещо друго има - вместо стрес изживявам наслаждение.

Признахте, че сте коментирали мачовете на националния тим от Лигата на нациите и ви е боляло. През юни най-сетне би трябвало да има конгрес на БФС. За кого сте?

- Отдавна не играя в този мач, наименуван конгрес на БФС. Не е редно да съм на 10 хиляди километра и да давам ум. След като не мога да съм физически в България, ще вардя мнението за себе си. А и каквото да кажа, ще стартират спекулации, интриги. За какво са ми? Завистта е огромната рана на България. Има комплексари, които въртят една и съща плоча от началото на века. Бил съм ненавиждал България. Не, неуважаеми, аз боготворя България! И няма по какъв начин с плюнки да изтриете историята, в която написа какво е постигнал Христо Стоичков за България! Слава Богу, доста повече са почитателите, които са били постоянно с мен. Просълзяваха ме от благополучие във всеки един от градовете, в които представях биографията си. Свалям им шапка и в този момент! И поради тях вкарвах голове на международни и европейски шампионати. Чувам единствено техния глас, който обществените мрежи ми дават опция. Ще ги отчайвам с едно - няма да се кандидатирам за президент на БФС. Твърде късно е. Предупреждавах от дълго време накъде вървим какво ще се случи при порочното ръководство, само че поради дребни игрички изпаднахме от огромната игра. Все отново минимална вяра може и да има, в случай че за президент се избере човек с твърда ръка и той подреди къщата на БФС. Аз ще притискам палци за това, тъй като съм доста надалеч, само че пък всеки ден в колата музикалния ми избор започва с " Моя страна, моя България " на безконечния Емил Димитров.

Добре, споделете най-малко концепция. Как да се излезе от дупката?

- Дано новите ръководители в БФС създадат това, което години наред седеше " в тъч " - бази, безчет терени за децата, добре подготвени в чужбина треньори за подрастващи. И преди всичко игрища! Мъчно ми е, че националният стадион в Букурещ одобри край на Лига Европа и ще е хазаин на мачове от европейското. А оня старомоден стадион в Скопие в този момент е същински бисер, на който се игра мач " Реал " (Мадрид) - " Манчестър Юнайтед " за Суперкупата на Европа. А Тирана? Навремето иронизирахме албанците за неща от актуалния живот, само че в този момент в тяхната столица ще е първият хазаин на край в новия шампионат за купата на конференциите. А добре си припомням, че когато Мишел Платини разгласи европейско състезание на целия континент, от БФС се заканиха да аплайват. И да - аплайваха с положителни планове. Слушах също за Евро 2028, за Мондиал 2030... Ако мислят, че с някоя хубава поляна на картинка ще ни изберат, честито на печелившите!

Вие искахте да вършиме игрища в България.

- Правилно казахте - желаех в минало време. Дойдоха вложителите, сблъскаха се с българската реалност и си потеглиха. А с тях и аз.

През годините сме ви виждали доста пъти с политици. Идват избори на 4 април. Ще гласувате ли?

- Кога беше последната ми фотография с политик? Сигурно към този момент са минали 10 години. С мнозина съм имал отлични връзки. Още от времето на Тодор Живков, мир на праха му. И до ден сегашен имам другари в политическите среди. Във времето разбрах обаче, че мнозина от тях желаят да употребяват спортните звезди, с цел да натрупат дивиденти. И когато изпълнят задачите си, ги не помнят.

Какво да чакаме от спорта ни през 2021 година?

- Продължавам да съм оптимист, въпреки и не толкоз за футбола. Радвах се на Тервел Пулев за успеха му в Танзания. Дано и той като брат си Кубрат стигне до мач за международната купа. Класен боксьор е! С интерес ще виждам Цвети Пиронкова и Григор Димитров на Аустрелиън Оупън, а и по-късно. Моят роден Пловдив ще е измежду четирите домакина на европейското за дами. Говорих с огромния ми другар Любо Ганев и знам, че освен ще го провежда съвършено, само че и ще надъха девойките, да надскочат себе си. И, несъмнено, идва олимпиадата. Може и да отида, в случай че програмата ми разрешава. Вече приказвах по въпроса с именития Вальо Йорданов за това, че постоянно съм на шанс и имаме злато, когато с него виждам битка. И той упорства да сме дружно в Токио. Но с мен или без мен медали от игрите ще има, макар че от дълго време не сме империя в спорта. Имам поради времето, когато България беше в десетката на генералното класиране по медали на олимпийски игри.

И за край на изявлението - кой е най-ценният подарък, който сте получавали за рождения си ден?

- Любовта на фамилията ми. Любовта на всички другари, които към този момент ми се обаждат ден по-рано да ми честитят, тъй като... " може да не съумеят да се свържат на 8 февруари в огромния телефонен трафик при мен. Невероятно е, че и в обществените мрежи към този момент ме поздравяват по-рано. И по този начин разбирам какъв брой богат съм в реалност! И с ръка на сърцето посредством " Труд " в този момент им споделям: " Трогнат съм. Благодаря! "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР