Христо Стоичков разговаря с част от звездите на Манчестър Юнайтед,

...
Христо Стоичков разговаря с част от звездите на Манчестър Юнайтед,
Коментари Харесай

Хуан Мата, Давид Де Хеа и Андер Ерера бяха откровени пред Христо Стоичков

Христо Стоичков беседва с част от звездите на Манчестър Юнайтед, когато към момента управител на тима бе Жозе Моуриньо. По традиция кавалерът на „ Златната топка “ зарадва феновете на предаването „ Код Спорт “ по ТВ+ с извънредните си диалози. Ето какво споделиха пред Камата Хуан Мата, Давид Де Хеа и Андер Ерера.
- Каква е значимостта на Хуан Мата в един тим, където има толкоз млади играчи?
МАТА: Най-вече се пробвам да се сближа с тези млади играчи, както ти добре сподели. Това са футболисти, които идват от школата или от „ Б “- тима ни, или просто са привлечени с трансфер. Опитвам се да им предам успокоение и нормалност. Казвам им, че би трябвало да са търпеливи и спокойни, и нека да имат доста години пред себе си, с цел да се развиват. Но с цел да се случи, не би трябвало да са припрени. Нито да се пробват да порастват бързо, или да печелят прекомерно доста пари прекомерно рано. Не е здравословно и да имат в главата си мисли единствено за трофеи и купи. Просто би трябвало да се концентрират върху това да вършат нещата добре и да се търпеливи. И по този начин имат доста по-голям късмет всичко да се подреди както желаят. И триумфите няма да закъснеят. Съветвам ги да вършат, всичко както са го правили до момента. Да се стараят да останат крепко стъпили на земята и най-много да имат вяра в себе си. Особено в моментите, когато не са играли толкоз минути, колкото им се желае или не се показват добре в някой мач. Трябва да търсят тази непоклатимост, която за мен е най-важна и която считам, че съумях да реализира през годините.
 Манчестър Юнайтед - Пари Сен Жермен @@@

- Натрупа опит в Англия с екипа на Челси, където Жозе Моуриньо също беше треньор. Кое е толкоз специфичното в него?

МАТА: Ти познаваш добре Жозе. Нали сте били дружно в Барселона преди? На първо място поставям неговия опит. И то все в клубове на най-високо равнище. С доста трофеи зад тила си. И ние всички дружно се опитваме да създадем по този начин, че Юнайтед да завоюва шампионата и да бъде на мястото, което заслужава. През цялата ми кариера съм имал шанс и съвсем постоянно съм попадал на велики треньори. Все с авторитет, построено име и доста впечатляващи триумфи зад тила им. Винаги съм се опитвал да науча колкото се може повече от тях и тъкмо това се пробвам да върша в този момент и при Жозе.

- Моуриньо постоянно пази играчите си. Имах щастието да бъдем дружно две години в един клуб. Много постоянно гледната точна на хората отвън тима е, че той е прекомерно корав и придирчив, макар че това е обикновено за един същински треньор. Ти тренираш толкоз доста с него. Говорите ли си постоянно през седмицата при подготовката на даден мач?
 Манчестър Юнайтед предлага нов контракт на Мата
МАТА: Да, той е доста придирчив треньор. На конференциите или пред публиката ни има едно държание, а след това, когато е с нас, виждаш, че е доста друг. И без значение от мощния си темперамент е покрай играчите, приказва с нас непрекъснато при подготовката на мачовете. Истината е, че откогато дойдох в Юнайтед, в тима си приказваме по разнообразни тематики. Не единствено за нещата, които стават в клуба ни, само че и за новините от испанския футбол и другите шампионати. И мисля, че има доста мощна връзка в групата испански играчи, които сме тук. Той несъмнено обича да приказва за футбол с нас.

- Какво е чувството да работиш с човек като Моуриньо в клуб като Манчестър Юнайтед?

ДЕ ХЕА: Моу желае да вкара доста мощен дух в тима. Желае да наложи неговият несъмнено биткаджийски темперамент на победител, с който респектира всички. Разбира се, ние опитваме да пренесем този заряд на терена, само че не е елементарно. Да се построи един мощен и нападателен тим не се случва бързо. Минава се през компликации и проблеми, само че ние работим с вярата, че в последна сметка ще успеем.

ЕРЕРА: Той е роден победител! Не е елементарно за един треньор още след първата година да е спечелил към този момент две трофеи. Това потвърждава, че е роден за победи. В ДНК-то му е заложено да прави всичко допустимо, с цел да победи. Затова мисля, че за Манчестър Юнайтед той е съвършената композиция. Един треньор, който е роден за победи, да води клуб, който е привикнал да побеждава. Но всичко това е невероятно, в случай че не даваме 100 % от себе си, не се борим до дъно и не почитаме съперника. Затова продължаваме напред със мощна религия в нашите лични качества и благоприятни условия, само че постоянно имаме едно мислено. Знаем, че съперниците ни също са мощни и сходно на нас ще дадат всичко от себе си за успеха.
 Манчестър Юнайтед - Пари Сен Жермен @@@

ДЕ ХЕА: Това е футболът. Когато играеш в гранд, като Манчестър, би трябвало да си извънредно постоянен душевен, да си спокоен и доста мощен, с цел да успяваш да издържаш на целия този напън. А върху вратарите постоянно има доста по-голям напън, в сравнение с върху всички други играчи. Затова е доста значимо вратарят да е мощен. В моя случай мисля, че знам добре по какъв начин да управлявам натиска върху себе си и да устоявам в сложните моменти.

МАТА: Когато си в клуб като Манчестър Юнайтед, успеха е едно непрекъснато условие. Всяка година би трябвало да се бориш да спечелиш всяка конкуренция, в която участваш. Затова се изискват доста здрави нерви и да знаеш по какъв начин да се справяш с натиска върху теб и с цялото това напрежение. Неизбежно е, когато играеш за толкоз огромен клуб, само че това се задачите и би трябвало да ги реализираме. Рано или късно този клуб ще ликува още веднъж с купата във Висшата лига!
 Манчестър Юнайтед - Пари Сен Жермен @@@

ДЕ ХЕА: Мисля, че сме огромен тим, огромни играчи, добра и сплотена група от класни футболисти. В предпазен проект сме в действителност доста мощни, а в офанзива имаме играчи, които са доста бързи и качествени и ще вкарват доста голове. Мисля, че сме компактни, мощни и това са най-хубавите ни качества.

- Задължително ли е да спечелите Шампионска лига с Манчестър Юнайтед?

МАТА: Това е най-трудната цел за всеки тим в Европа. Истината е, че работим за това. Имахме комплицирана обстановка в групата ни с Ювентус и Валенсия. След загубата от италианците се наложи да спечелим най-малко два от три мача или да успеем да създадем еднакъв във Валенсия и да спечелим другите два. Минахме обаче през този лабиринт. Безспорно е доста комплицирана задачата да спечелиш Шампионската лига. Аз, за мой шанс, към този момент съм я печелил по времето, когато бях в Челси и то в един сезон, когато никой не мислеше, че можем да побеждаваме, само че ние го направихме. Победихме Барселона на полуфинала и Байерн във финала и то на техния стадион в Мюнхен. Така че във футбола от време на време се случват всевъзможни странни неща и ние ще се опитаме да стигнем, колкото се може по-далеч в тазгодишното издание на Шампионската лига.
 Андер Ерера: С Матич сме подготвени да вършим черната работа, с цел да се любуват тези пред нас
ЕРЕРА: Разбира се! Да представляваш клуба си в европейските клубни шампионати е постоянно нещо особено. Интригуваща е и борбата във Висшата лига, само че когато носиш фланелката на Манчестър Юнайтед за борби в Европа е нещо още по-специално и още по-красиво.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР