Христо Мутафчиев и Съюзът на артистите в България /САБ/ ще

...
Христо Мутафчиев и Съюзът на артистите в България /САБ/ ще
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев и САБ: Оставка на правителството, ако не увеличи до две седмици парите за култура

Христо Мутафчиев и Съюзът на артистите в България /САБ/ ще изиска оставката на държавното управление, в случай че до две седмици не усили парите за просвета.

Ето позицията:

Искам да изразя изключителното си безпокойствие от информацията по отношение на оповестения план за Средносрочната бюджетна прогноза на Министерския съвет https://www.minfin.bg/bg/1548 за (2023-2025), която планува до 2025 година бюджетът за просвета да се срине до унизителните стойности от 0,6 % на 0,4 % от Брутният вътрешен продукт.

Доколкото си припомням, в предварителните онлайн договаряния сред партиите за сформиране на държавно управление бяха дадени обещания, че културата ще бъде приоритет на ръководството. В последвалото съглашение, което ръководещите подписаха, обещаният 1% % за просвета, липсваше. Днес ставаме очевидци, че страната не просто не усилва гладко, а преднамерено ще понижава този % в идващите три години.

В случай че тези стойности не се преразгледат и трансформират до два министерски съвета (или две седмици), ще се присъединим към всички, които чакат оставката на това държавно управление поради неспазените обещания към цялата културна общественост.

Надявам се министърът на културата да предприеме дейни дейности и договаряния с Министерството на финансите, с цел да предотврати тази подигравка с подопечния му сектор!

В началото на идната седмица ще внесем публично искане в Министерството на културата с копие към синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ за търсене на законовите принадлежности, които разрешават нарастването на трудовите хонорари на работещите в областта на театралните изкуства, както и ще настояваме за обществено разискване сред институциите във връзка с бъдещето на бюджета за просвета.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР