Христо Иванов Проектът за промени в Наказателния кодекс е атентат

...
Христо Иванов Проектът за промени в Наказателния кодекс е атентат
Коментари Харесай

Христо Иванов: Промените в НК са атентат срещу бизнеса


Христо Иванов

Проектът за промени в Наказателния кодекс е атентат против бизнеса и вложенията, разяснява в четвъртък водачът на " Да, България " Христо Иванов.

Преди ден правната комисия одобри на първо четене огромен план на Министерството на правораздаването, който е представян като битка с корупцията в частния бранш. Критиките против него идват безусловно отвред, а общата оценка на обществото е, че поправките криминализират огромна част от гражданския оборот. Ако текстовете бъдат признати в този им тип, всяко забавено заплащане по комерсиална договорка може да стане мотив прокуратурата да образува дело против неточния длъжник.

Огромният проблем идва от концепцията на Министерството на правораздаването за цялостно равнене на правния статут за лицата в обществения и частния бранш. Законопроектът не прави никаква разлика сред тотално другите публични функции на началник на частна компания и министър-председател. Най-малкото частният бранш не упражнява държавна власт и най-вече харчи своите пари. Твърдението на Министерството на правораздаването е, че тази смяна в закона е поискана от Брюксел.

" С тези монстрьозни (вероятно има поради чудовищни – б.р.) дивотии днешното ръководство влиза в открита война с пазарната стопанска система, правата на благосъстоятелност и договаряне, със законността и свободата въобще. Виждаме главния механизъм на властническа принуда в деяние: превърни всички в извършители и си избирай кого да мачкаш. Кеф ти за прекършване на несъгласните, кеф ти за поддържане на страха, кеф ти за рекет и насила ", разяснява Иванов.

Той добавя, че планът дава колосален размер власт на българската " тежко криминализирана прокуратура " и опция за " щавене ", рекет и рейдърство.

" Никога от 1989 година насам тя не е имала сходни благоприятни условия. Когато си подавах оставката като министър и от трибуната на Народното събрание предизвестих, че ни водят към прокурорска република, не съм си и помислял, че може да се стигне до нещо сходно ", добавя Христо Иванов.

Според него имитацията на " битка с корупцията " води до " сходни зверски извращения ". Лидерът на " Да, България " счита, че планът за промени в Наказателен кодекс е " израз на дълбоката същина на актуалното ръководство и на неговата устойчива наклонност към все по-голяма авторитарност и преяждане с власт ".

" Този парламент е заченат от волята да няма действителна правосъдна промяна, да не се пипа прокуратурата и властта на Пеевски ", добавя Иванов и напомня спихналия план за конституционни промени за унищожаване на отминалостта за следствие на приватизационните покупко-продажби, както и закона " Пеевски " за КТБ, който даде опция за анулация на необятен кръг покупко-продажби.

" Заедно с това, ръководството всекидневно употребява всички благоприятни условия да нападна съществени свободи и демократични гаранции: рекетират се и се подлагат на рейдърство и напън дребни и огромни бизнеси; нападат се гневно опозиционните издания и се задушават даже просто неутрални медии като Българска национална телевизия, репресират се хора за изяви в обществените медии; в това време, на пропагандната машина на режима непрекъснато се вливат нови запаси и влияние; независимостта на регулаторите се задушава и се назначават откровени реализатори на поръчки; контролни и правоохранителни органи се трансформират в бухалки; достижения като интернет-гласуването безочливо се отстраняват, а въвеждането на електронно ръководство се минира и отсрочва.... изброяването може да продължи ", разяснява още Иванов.

По думите му, " до момента в който се мляска с Юнкер, Меркел и Жозеф Дол, Борисов усърдно прокарва ползите на Путин и Ердоган " и открива все по-авторитарен режим в България.

" Този курс се осъществя от неразчленимо срасналите се ГЕРБ и Движение за права и свободи и с поддръжката на имитиращата съпротива Българска социалистическа партия. Въпросните законодателни оферти са нова стъпка точно по този път. Тежко мафиотизираната ни политическа класа изоставя преструвките на народна власт и се връща при корените си: практиките на властническия режим и неговите престъпни репресивни способи ", написа Иванов.

Той споделя, че съществена задача на демократичната общественост става прекъсването на поправките в Наказателен кодекс.

" Обръщам се към българския бизнес и всеки, който цени гражданската си самостоятелност: през днешния ден това е фронтовата линия на свободата и ние би трябвало да обединим сили за защитата ѝ! Или дружно ще спрем пълзящия авторитаризъм, или ще изгубим демократична България ", написа Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР