Христо Иванов излъчваше на живо във Facebook пред вила на

...
Христо Иванов излъчваше на живо във Facebook пред вила на
Коментари Харесай

Брюксел все повече негодува срещу търпимостта на България към корупцията

Христо Иванов излъчваше онлайн във Фейсбук пред вила на брега на Черно море през юли, когато трима мускулести охранители го избутаха във водата, както и други двама негови сподвижници. Българският опозиционен политик продължи да снима, когато чиновниците на НСО заплашиха, че ще потопят лодката, докарала деятелите до парцела, за който е известно, че се употребява от Ахмед Доган, един от водещите брокери на властта в страната. Хиляди гледаха в действително време по какъв начин полицията разпитва групата, предвождана от Христо Иванов. Видеото, което оттогова е гледано от повече от 1,2 млн. души, провокира седмици на митинги в цялата страна против политическата шуробаджанащина.

Противници на държавното управление на Бойко Борисов насочат обвиняването, че това е микрокосмос на българските проблеми с корупцията и върховенството на правото, съвсем 14 години след присъединението на страната към Европейския съюз. Политическите усложнения на Борисов повдигат и сложни въпроси пред Брюксел и други страни от Европейски Съюз. Това написа авторитетното английско издание " Файненшъл таймс " в публикация под заглавие " България се причислява към неуместния тим на Европа ".

Критиците настояват, че не са съумели да окажат задоволителен напън върху София за възстановяване на ръководството. През последните седмици напрежението се увеличи в допълнение, тъй като България блокира започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, пораждайки опасенията, че може да се причисли към Унгария и Полша в честите им борби с Брюксел и други страни членки. България е получила милиарди евро от Европейски Съюз, откогато се причисли през 2007 година

Бившият финансов министър Симеон Дянков, който изданието показва като български икономист и старши помощник в Института за интернационална стопанска система " Питърсън ", споделя, че парите, които са потекли към към момента най-бедната страна в Европейски Съюз, са част от казуса. " Еврофондовете в действителност усилиха корупцията и пленяването на страната ", коментирал Дянков, който беше министър на финансите по време на първия мандат на Борисов от 2009 до 2013 година " По-конкретно те бяха употребявани за пазаруване, непосредствено или посредством поръчани планове, доста от медиите и по този метод обезпечават прикритие за политиците. "

Когато България се причисли към Европейски Съюз дружно с Румъния, и двете страни бяха подложени на специфичен мониторинг на ръководството. Първоначално Букурещ реализира мощен прогрес в битката с корупцията, само че през 2018 година провокира мощна рецензия от Брюксел за акция против независимостта на правосъдната система, подхваната от ръководещите тогава страната социалдемократи. Проблемите на България привлякоха по-малко внимание, като някои дипломати намекнаха, че Брюксел не желае да подлага на критика по едно и също време двете членки, влезнали в клуба през 2007 година.

" България и Румъния в продължение на доста години получиха безвъзмездна карта ", сподели господин Дянков. Той добави, че заради финансовата рецесия от 2008 година и миграционната рецесия от 2015 година " в никакъв случай не е имало време Европейски Съюз в действителност да мисли за присъединение ". Говорител на комисията съобщи, че отчет от предходната година открива, че " България е постигнала задоволителен прогрес, с цел да извърши уговорките си при присъединението към Европейски Съюз ". Говорителят обаче означи, " също толкоз ясно стана ясно, че към момента има незавършен бизнес ". Но след промяна на държавното управление в Букурещ през 2019 година - и на фона на възходящото безпокойствие по отношение на властническия дрейф в Централна и Източна Европа - светлината на прожекторите се насочи към София. В скорошен отчет за върховенството на закона в България Европейската комисия изрази угриженост по отношение на непрозрачната благосъстоятелност върху медиите, натиска върху публицистите и новия законопроект за задгранично финансиране на Неправителствени организации. През юни Европейският съд откри, че сходен закон в Унгария е несъответстващ с главните права на Европейски Съюз.

Комисията рапортува също, че " следва да бъде открит стабилен опит в окончателните присъди по каузи за корупция на високо равнище ". Освен това той означи, че " неналичието на резултати в битката с корупцията е един от основните аспекти, повдигнати по време на митингите през лятото на 2020 година ". България непрекъснато е страна от Европейски Съюз с най-нисък рейтинг в показателя за разбиране на корупцията на Transparency International и внезапно се срутва в рейтингите за независимост на медиите от присъединението си към Европейски Съюз. Четири пети от жителите виждат присадката като необятно публикувана. Съобщава се, че прокурорите в испанския район Каталуния проверяват дело за пране на пари с вероятни връзки с господин Борисов, който е служил като телохранител на някогашния комунистически деспот Тодор Живков, преди да влезе в политиката. Българският министър председател отхвърли обвиняванията против него. Наскоро се появиха фотоси на нощното шкафче на господин Борисов, на които се вижда револвер от горната страна и пачки от 500 евро банкноти на обща стойност към 1 млн. Евро. Г-н Борисов признава, че има револвер, само че споделя, че фотосите са били манипулирани. Междувременно държавното управление на господин Борисов също е подложено на напън поради неотдавнашното си опълчване на Северна Македония, която стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз. " Те смятаха, че господин Борисов ще управлява този развой ", сподели Весела Чернева, шеф на офиса на Европейския съвет по външни връзки в България. " Това излага европейския план на риск тук по невиждан метод. " Венецианската комисия на Съвета на Европа също неотдавна подвигна алармата за конституционните промени, подкрепени от партия Герб на господин Борисов, които ще усилят пълномощията на основния прокурор и ще понижат както на президента, по този начин и на министъра на правораздаването. Главният прокурор Иван Гешев е в отпуск оценен като непосредствен помощник на господин Борисов. Президентът на България Румен Радев се сблъска с двамата мъже. Г-н Дянков сподели, че Брюксел осъзнава заплахата, подбудена от българската корупция, прекомерно късно. " Брюксел би трябвало да бъде уверен, че в случай че нещо не бъде направено в този момент, България и Борисов ще се причислят към редиците на [полския Ярослав] Качински и [унгарският Виктор] Орбан и ще бъдат проблем ", сподели той. " Това осъзнаване е закъсняло от доста години. " Г-н Иванов от черноморската ескапада съобщи пред Financial Times, че господин Борисов е съумял да просперира на европейско равнище, тъй като е останал в консервативния русло - Герб принадлежи към дясноцентристката група в Европейския парламент. Той не употребява нелибералната изразителност, предавана от Будапеща и Варшава. Но в този момент, сподели господин Иванов, България стартира да се преглежда като " част от по-голям модел на корупция и популизъм, който си проправя път прекомерно добре през вените на европейското взимане на решения ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР