Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat каза, че вероятно е

...
Христо Грозев от разследващия сайт Bellingcat каза, че вероятно е
Коментари Харесай

Според Грозев Русия го издирва заради разследване на секретна група за насочване на ракети

Христо Грозев от проверяващия уебсайт Bellingcat сподели, че евентуално е търсен от Русия поради разкриването на секретна група, която програмира задачите на съветските ракети в Украйна. Той приказва в петък в изявление по бТВ.

Той беше от Русия в понеделник.

Според Грозев може да се схване от съветските управляващи като нарушаване на признатия по-рано тази година от Москва закон против дезинформацията по време на война. С него Кремъл се пробва да управлява информацията, която стига до съветските жители в страната по отношение на протичащото се в Украйна.

" Най-близкото ни следствие до това е идентифицирането на секретна група в Русия, която програмира задачите на бойните крилати ракети, които удрят по Киев. Идентифицирахме 33-ма младежи, които бяха глобени от Европейски Съюз предходната седмица ", сподели Грозев.

В упоменатата си обява от 24 октомври Грозев, след 6-месечно следствие, разказва работата на съветски екип от военни инженери, които насочват огромна част от смъртоносните ракети, които съветската войска изстрелва против цивилна инфраструктура в Украйна. Жертвите на тези ракети са стотици, а съгласно Грозев дейностите на този екип биха могли да се проверяват като военнопрестъпления.

Според оповестяването за търсене на Христо Грозев е опит за заплашване на български жител и е ориентирано против свободата на словото и медиите. В четвъртък от вътрешното министерство оповестиха още и че са изпратили писмо до съветското ведомство за повече информация по случая.

Министерството на външните работи на България също в страната Елеонора Митрофанова за пояснение. На срещата зам.-министърът Костадин Коджабашев е изразил митинг против решението на Москва.

На излизане че не знае за какво е търсен Грозев, само че разясни, че „ нищо не го заплашва “. „ Казваме му – просто не идвай в Русия “, сподели тя и посочи, че журналистът „ може да върви, където си желае “, стига това да не е в съветската страна.

В петък Грозев сподели, че не се усеща по-спокоен по-късно изявление на Митрофанова и намира несъгласие в думите й.

„ От една страна тя не е осведомена каква е повода, след това споделя, че няма заплаха. Когато от Кремъл пристигна известие, че няма заплаха, би трябвало да започнеш да се притесняваш “, сподели още той.

По-рано през седмицата Грозев сподели, че уеб сайтът Bellingcat е привлякъл вниманието на съветските управляващи още преди войната с следствията си за отравянето на опозициония водач Алексей Навални. Тогава журналистът потвърди присъединяване на съветската ФСБ, а документалният му филм „ Навални “ с историята на следствието му попадна в късата листа за премията Оскар. Той водеше екипа, който проверява отравянето с Новичок във Англия на някогашния съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му. С него Грозев завоюва голям брой европейски награди за публицистика.

От началото на 2022 година Грозев е шеф и ръководител на борда на основания в Нидерландия проверяващ уебсайт. Сайтът се занимава с разбор на данни. Той е учреден през 2014 година от английския блогър Елиът Хигинс.

Bellingcat получиха международна популярност с следствието си за свалянето на " полет MH17 " с маршрут от Амстердам до Куала Лумпур. Самолетът беше свален през 2014 година над Донбас, а публицистите от Bellingcat потвърдиха, че установките, с които е бил свален самолетът, са съветски. При рухването починаха 298 души.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР