Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат даде интервю за в.

...
Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат даде интервю за в.
Коментари Харесай

Христо Грозев пред "Файненшъл таймс": Путин отлага военната развръзка в Украйна до президентските избори в САЩ, той се надява подкрепата на Запада да бъде задушена от победа на Тръмп

Христо Грозев от проверяващия уебсайт " Белингкат " даде изявление за в. " Файненшъл таймс ". " Или Пригожин ще бъде мъртъв, или ще има втори прелом " в Русия, сподели българинът от Аспън, щата Колорадо, в Средния запад на Съединени американски щати, предава Българска телеграфна агенция.  Христо Грозев, който бе разгласен от Русия за търсене в края на предходната година, постоянно си отваря очите на четири, отбелязва създателят Едуард Лус, националният редактор на английския ежедневник за Съединените щати.
 
Въпреки че Аспън се намира на надморска височина от близо 2500 метра, следобедът в града е задушлив. Христо Грозев, водещият проверяващ за Русия в " Белингкат " - употребяващата открити източници проверяваща група, която разкри многочислени съветски заприказва и убийства - се извинява, че е просрочен с към 20 минути, откакто е карал пет часа през Скалистите планини от Денвър, отбелязва създателят на публикацията във " Файненшъл таймс ".
 
Грозев му доверил, че в този момент има опция да прекара " доста време " със фамилията си за първи път от февруари, когато беше заставен да напусне Виена, откакто австрийските управляващи му споделиха, че към този момент не могат да подсигуряват сигурността му. Въпреки че е българин, Грозев бе упрекнат от правосъдната система на Владимир Путин за " задграничен сътрудник " - всъщност зложелател на Русия с цел на гърба си. След като претеглил другите разновидности за престояване в Европа, Грозев стигнал до умозаключение, че Съединените щати са най-сигурното място. Семейството му остава основано в Европа, обобщава Едуард Лус.
 
Попитан в коя част от Съединени американски щати обитава, 54-годишният българин дал отговор: " Да кажем, че редувам западното и източното крайбрежие ". Авторът отбелязва, че Христо Грозев е провел редица следствия за Русия, разкривайки методите за деяние на Путин. Грозев бе част от екипа, получил тази година премия " Оскар " за документалния филм " Навални " за опита за ликвидиране на съветския опозиционер, който в този момент е в пандиза.
 
Въпреки че не може да разгласи българина за " изменник " – най-рисковата категория съветски жители, за които съвсем непроменяемо краят е мъчителен - Москва явно го преглежда като опасност, написа " Файненшъл таймс ". Христо Грозев два пъти се е прибирал в Австрия под доста строга защита. При второто посещаване - през март, откакто татко му умрял - полицията споделила, че е прекомерно рисково за него да отиде на погребението. Позволено му било да се срещне със фамилията си единствено за малко с полицейски компаньон в загадка квартира в столицата Виена, отбелязва изданието.
 
Попитан дали Австрия е минимум сигурната европейска страна, Христо Грозев дал отговор: " Да. Докато ние (от " Белингкат " ) разследвахме австрийците, те са ме следили и аз не знаех за това по това време. Те го правеха категорично по искане на руснаците. Това е надълбоко навлизане ".
 
" Единствената страна в Европа, където мога да дойда безвредно през днешния ден, е Обединеното кралство ", споделил българинът. Той обаче към момента е ядосан на лондонската полиция за отхвърли да допусне него и фамилията му на церемонията през февруари в Лондон по връчването на филмовите награди БАФТА. Както Турция, по този начин и Обединените арабски емирства, които гъмжат от руснаци, са неразрешена зона за Христо Грозев. " Дубай е Виена на Персийския залив ", споделил българинът, който е бил предизвестен от управляващите и в двете страни да не ги посещава: " Не идвайте тук. Ще се опитаме да ви защитим. Никога няма да ви екстрадираме (в Русия). Не можем обаче да подсигуряваме вашата сигурност ".
 
" Прави ми усещане, е, че Грозев е евентуално в алтернатива като тази на Салман Рушди ", отбелязва създателят на публикацията. " Той в никакъв случай няма да знае сигурно по кое време е безвредно да се върне към естествения живот. Какви защитни ограничения взема? ", добавя Едуард Лус. " Знам по кое време ме наблюдават, само че няма да влизам в детайлности ", дал отговор самият Грозев. " Това, което ми оказва помощ, е моята непредсказуемост: нямам избрана стратегия за даден ден. Това прави сложен живота за хората в бизнеса със следенето ", показал той.
 
" Стратегията на Путин във войната в Украйна е да отсрочи всяка военна развръзка до (президентските) избори в Съединени американски щати (през ноември догодина). Той се надява поддръжката на Запада да бъде задушена от победа на Тръмп ", коментирал Христо Грозев. Българинът акцентира какъв брой е значимо Русия да загуби. " Ако бъде потвърдено, че с съветския модел е свършено и той се разпадне, това би изплашило доста други кандидат-диктатори ", аргументира се той.
 
Христо Грозев се стопира и на краткотрайния протест в Русия на частната военна компания " Вагнер " в края на юни. Попитан дали съветският президент Владимир Путин наподобява слаб, защото не е санкционирал ръководителя на наемническата група Евгений Пригожин, той дал отговор: " Путин излезе по малкия екран и назова Пригожин " изменник ". Всички знаят какво вършат (руснаците) с " предателите ", а Путин (засега) не го е направил. Иска да го види мъртъв. Той към момента не може да направи това. До шест месеца Пригожин или ще почине, или ще има втори прелом. Не знам кое от двете ще стане, само че не виждам по какъв начин няма да (се сбъдне) нито един от двата (сценария) ".
 
Тъй като Грозев приказва свободно съветски и всеки ден приказва с съветски източници, ми беше любопитно да узная от кое място счита, че ще пристигна идващият опит за прелом, отбелязва създателят на публикацията. " Не мисля, че която и да било част от (руския) хайлайф, с изключение на военнопромишления комплекс, вижда смисъл за тях в тази война ", споделил българинът. " Те не приказват намерено, тъй като това е алтернатива на пандизчията. Те не желаят да бъдат първите, които ще се задействат, или да бъдат единствените ", добавил в това време Грозев.
 
Накрая журналистът от " Файненшъл таймс " попитал българския проверяващ публицист какво го стимулира да продължи с един толкоз рисков метод на живот. След къс размисъл Грозев се върнал към нежните вероятности пред Путин. " Доказването, че с съветския модел е свършено и той ще се разпадне, би изплашило доста други кандидат-диктатори и би ги предиздвикало да премислят нещата: " Живеех добър живот без да съм диктатор; в този момент дано се върна към него. " Поне по този начин се надявам да се случи ", споделил в умозаключение българинът.
  
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР