Христо Гаджев Снимка: фейсбукХристо Гаджев, фейсбук„Кой е Васил Величков и

...
Христо Гаджев Снимка: фейсбукХристо Гаджев, фейсбук„Кой е Васил Величков и
Коментари Харесай

„Бизнес ангелът“ Васил Величков не е в политическия кабинет на Константинова, какво точно работи и защо е представян като неин съветник

  Христо Гаджев Снимка: фейсбук
Христо Гаджев, фейсбук

„Кой е Васил Величков и какво работи?
През последните дни господин Величков дава изявленията по проблема със прекъсването на Български пощи и е представян като консултант по киберсигурност на вицепремиера Калина Константинова. Вчера получих отговор на мой въпрос по отношение на политическия кабинет на госпожа Константинова. Там господин Величков не присъства“, заяви във фейсбук депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

„Какво тъкмо работи господин Васил Величков и за какво е представян по този начин, откакто явно не е член на политическия кабинет на Калина Константинова. Там има консултант, който дава отговор за Български пощи, само че никой не знае за него. Дали е функционалност на положителното ръководство да освободиш 1/3 от хората, които си назначила, като един е работил цели три седмици“, разяснява Гаджев и дава



Преди дни Breaking.bg. първи напомни, че Величков се водеше консултант на различен вицепремиер – Румяна Бъчварова, в кабинета „Борисов 2“. Той съветваше Бъчварова по електронното ръководство на страната. Друг консултант на Бъчварова бе… Калина Константинова, която отговаряше за административната промяна. Всъщност Величков цъфва в Министерския съвет още като консултант по електронно ръководство на вицепремиера в служебното държавно управление на Георги Близнашки Илияна Цанова.

Сега дуото Константинова-Величков изяснява по какъв начин страната 12 години е изоставила „ Български пощи “ ЕАД, по какъв начин била подценена киберзащитата и така нататък Какво ли са правили Величков и Калина Константинова като съветници на заплата, остава да гадаем.

Преди да стане министерски консултант той е промотиран от „ Капитал “ като „ член и на мрежата на българските бизнес-ангели, наставник и член на комисията по селекция на планове към фонда за ранно рисково вложение Eleven, който интензивно влага и подкрепя започващи софтуерни компании, които се стремят към световния пазар на новаторски артикули и услуги “.

Името на Васил Величков нашумя при абсурда със системата за инцидентно систематизиране на каузи в правосъдната система. През 2020 г прокуратурата извърши претърсвания и изземвания от офиса на компания „ Смарт Системс 2010 “, внедрила през 2015 година системата под натиска на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и съветника Величков.

Акцията на прокуратурата бе поради подозрения, че разпределението на делата може да бъде манипулирано и след осъществен одит на сигурността на системата Висш съдебен съвет одобри решение за преустановяване на контракта и за направата на нова система за систематизиране на делата.

Прокуратурата образува досъдебно произвеждане по случая, откакто бе сезирана от шестима членове на Висш съдебен съвет. По делото показания дадоха някогашният правосъден министър Христо Иванов и Васил Величков, изиграли основна роля в края на 2014 година по промяната система за инцидентно систематизиране на делата.

Същият „ бизнес ангел “ опита като консултант по електронно ръководство на Бъчварова да насочи над 300 млн. лв. за това, посредством така наречен пътна карта към „ верните компании “ от Кръга „ Капитал “ на Иво Прокопиев по обява на „ Труд “ от 2015 година. Според проекта на Васил Величков посредством неговата „ пътна карта “ до 2020 година България трябваше да настигне Естония, която е водач в електронното ръководство в европейски мащаб. Резултатът е прочут. Това не пречи Величков и Константинова да плюят по „ ръководството на ГЕРБ през последните 12 години “, като че ли не са били част от него.

Според изявления в медиите Васил Величков през 2008 година е взел 5 милиона лв. за елементарна поддръжка на компютрите на Агенцията по вписвания, а помните какво се случи с тях през 2018 година и какво храчене падна тогава, за разлика от сегашната история с „ Български пощи “.

През 2011 година, когато не съумява да възобнови контракта си с Агенцията по вписвания, Величков афишира банкрут. Той е съучастник и бизнес сътрудник с Димитър Чохаджиев, за малко зам.-министър на стопанската система през 2012 година.

Чохаджиев се оказва горделив притежател на три влога от над 3,8 млн. евро, един депозит от 363 000 лв. и един от 1500 $, а брачната половинка му има над 220 000 евро във банкрутиралата КТБ. Двамата имат обща компания „ Грамма “

Лансирането на дуото Величков – Чохаджиев стартира още през 2001 година, когато във в. “Капитал ” се появява етюд, в който първите стъпки на двамата в бизнеса е съпоставен с “исторически героизъм ”.

С Величков е обвързван с още един огромен скандал. Според въпроси, заложени от Канал 3 през 2015 година до Министерство на вътрешните работи, излиза наяве, че той май няма тапия за висше обучение. Озовава се в Министерски съвет като консултант на служебния вицепремиер Илиана Цанова. А във визитката си тогава оповестява, че е приключил Националната природо-математическа гимназия с профил „ Математика и информатика “, след което учи в УНСС. Дали обаче има тапия за приключено висше обучение, остава мистерия и до през днешния ден.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР