Християнсоциалният съюз (ХСС), който получи рекордно нисък резултат на изборите

...
Християнсоциалният съюз (ХСС), който получи рекордно нисък резултат на изборите
Коментари Харесай

Основният съюзник на Меркел няма да е пълновластен господар в Бавария

Християнсоциалният съюз (ХСС), който получи рекордно невисок резултат на изборите в Бавария, ще договаря за сформиране на коалиция с всички партии, като се изключи дясната популистка " Алтернатива за Германия " (АзГ), съобщи министър председателят на Бавария Маркус Зьодер, съобщи БГНЕС.
Според данните от екзитпол, публикувани от телевизия ARD, Християнсоциалният съюз (ХСС) е първи с 35,5%, само че за първи път след 2008 година губи болшинството си в баварския парламент. Втори са " зелените " с 18,5%, а трети — " Свободните гласоподаватели " с 11,5%. " Алтернатива за Германия " се подрежда на четвърто място с 11% и по този метод дясната партия към този момент има парламентарно посланичество в 15 от всички 16 провинции на Германия.
Бавария е политическа цитадела за ХСС. Партията ръководи провинция от самото основаване на Федералната република. За финален път на ХСС се наложи да търси съдружен сътрудник през 2008 година, а преди този момент през 60-те години на предишния век.
ХСС е една от трите партии в съдружното държавно управление на Меркел дружно с Християндемократичния съюз и социалдемократите.
Лидерът на социалдемократите (СДПГ) Андреа Налес изрази безпокойството си от загубата на позиции за обичайните партии на изборите в Бавария. " Това е доста неприятен резултат за всички демократични партии. На " Зелените " мога да пожелая само триумф, само че фактът, че АзГ влиза в следващ ландтаг би трябвало да безпокои всички последователи на демокрацията ", съобщи тя в ефира на телевизия ARD.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР