Християнският празник е в чест на св. Симеон Стълпник и

...
Християнският празник е в чест на св. Симеон Стълпник и
Коментари Харесай

Днес е Симеоновден, не трябва да се дава нищо назаем

Християнският празник е в чест на св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта. С него се поставя началото на църковната Нова година. Днес е летният Симеоновден, а зимният е на 3 февруари. Зимният Симеоновден отбелязва прехода от зима към пролет, а летният – от лято към есен. Българите назовават празника още „ Симеон брульо “, тъй като тогава стартира бруленето на орехи. В Родопите назовават деня „ Устина “ и го почитат, с цел да не ги атакуват вълци и мечки.

На Симеоновден се вършат прогнози и за времето – каквото е в този ден, такова ще е и през януари. Ако видят, че на този ден кучето лежи свито на кълбо, споделят, че зимата ще подрани и ще бъде доста студена. Според националните вярвания през днешния ден не се дава назаем и не се изнася нищо от къщата, с цел да не “излезе ” берекетът от вкъщи. На този ден дамите замесват пшенично тесто и вършат питки, с които зареждат ритуално воловете и биволите, с които ще се орат нивите. Приготвят се и дребни кравайчета, които се нанизват на рогата им.

Докато не се върне стопанинът от полето, в дома не се пали огън, с цел да се предпазят от огън нивите. Не се пере и не се простира, с цел да не поникнат празни житните класове. С вълна не се работи, с цел да не атакуват вълци стадата. Гледа се кой ще пристигна пръв в къщата. Ако полазникът е добър и богат, ще има благоденствие през годината. Орачът гледа кого ще срещне на първо време по пътя си. Ако види бременна булка или жена с „ цялостни ръце ”, има вяра, че реколтата ще е плодовита. Не се кладе огън, до момента в който не се върне орачът, с цел да се предпазят посевите от пожари.

На този ден имен ден честват Симеон, Симеона, Симон, Симона, Симо, Сима, Симана, Мона, Марта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР