Християнският мъченик Юлий от Дуросторум (сетне Доростол, а днес Силистра)

...
Християнският мъченик Юлий от Дуросторум (сетне Доростол, а днес Силистра)
Коментари Харесай

Честваме паметта на доростолските мъченици Юлий и Марк

Християнският страдалец Юлий от Дуросторум (сетне Доростол, а през днешния ден Силистра) се родил в семейство на езичници. Щом навършил пълноправие, той постъпил на работа в римската армия. В продължение на 27 години служил като римски боец в разположения в Дуросторум XI Клавдиев легион и бил деец, както е прочут в описите с жития. Участвал общо в седем войни с племената, които нападали границите на империята от север, оттатък Дунав.

Вероятно от други бойци Юлий се е срещнал с християнската религия. Покръстил се и мощно се привързал към вярата в Иисус Христос. А когато бил публикуван четвъртият декрет на император Диоклетиан за гонене на християните, Юлий бил изправен на съд пред шефа на града Максим, тъй като отказал да се поклони на езическите богове и да им принесе жертва. След като схванал, че нарушителят на императорския декрет е прочут римски боец - деец, шефът похвалил Юлий, че е смел и умен човек.

В знак на признателност за дългогодишната му военна работа Максим предложил на Юлий преференциална договорка: в случай че принесе в езическия храм жертва на римските богове, той щял да даде на Юлий независимост, десетгодишна награда и цялост от бъдещи обвинявания. Но доблестният боец Юлий, непостижим по смелост в борбите и с неопетнено войнишко име, декларирал на шефа, че остава правилен на по-висши заповеди, тъй като в духовните каузи през целия си живот се е покорявал на единия Бог, Който е основал небето и земята, и Му служил също правилно. Когато шефът се убедил, че Юлий остава неотстъпчив във вярата си, заповядал да го обезглавят. Това се случило в 304 година, написа Българска телеграфна агенция.

За свети страдалец Марк Доростолски сведенията са напълно нищожни. Единствено се загатва, че паметта му се уважава на 8 юни дружно със свети Юлий, и по тази причина се съди, че са потърпевши едновременно в античния Дуросторум.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР