Християните почитат днес паметта на пророк Йеремия. Той бил страстен

...
Християните почитат днес паметта на пророк Йеремия. Той бил страстен
Коментари Харесай

Свети пророк Йеремия

Християните почитат през днешния ден паметта на оракул Йеремия. Той бил буен разобличител на пороците на сънародниците си и прорицател. Имен ден честват Мая, Тамара, Ермен, Еpмeнкo и женски разновидности на имената.

Свети Йеремия бил прочут с пророчествата си и 600 години преди раждането на Христос пръв проповядва неговото идване измежду хората. Предсказал рухването на Юдея под египетско и след това под вавилонско иго, както и разпиляването на еврейския народ по света при Навуходоносор. „ Книга на оракул Йеремия " с неговите проповеди и предсказания е включена в Стария завет.

Българският народ назовава този празник Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден. Обредите са ориентирани главно към предпазването от змии. В националните показа змиите излизат от своите леговища на Свети четиредесет мъченици или на Благовещение, а на Йеремия изпълзява и техният цар или кралица.

В Западна България против празника палят огньове, прескачат ги, създават звук и изричат многочислени заклинания, с които целят да прогонят влечугите. На места в Южна България пък Йеремия се тачи за предотвратяване от гръм и градушка. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР