Християн Пендиков ще получи българско гражданство и бъде настанен в

...
Християн Пендиков ще получи българско гражданство и бъде настанен в
Коментари Харесай

Дават българско гражданство и жилище на Християн Пендиков

Християн Пендиков ще получи българско поданство и бъде настанен в жилище, което Министерството на външните работи ще му даде. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на конференция във ведомството, съобщи Българска телеграфна агенция.

Македонският жител с българско съзнание беше грубо пребит на 19 януари в Охрид, а българските управляващи изпратиха аероплан да го вземе в България и го настаниха в болница за лекуване. Той бе изписан през вчерашния ден. 

Още при първото си посещаване в болничното заведение три дни по-късно Милков заяви, че Християн Пендиков продължава да получава закани през обществените мрежи и съществува риск за сигурността му, в случай че се прибере назад в Охрид.

" Така че тези въпроси сме ги решили. Предстои, несъмнено, и негова среща с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, на която да се посочи в каква степен му е нужна защита на наша територия, с цел да не стане по някакъв метод жертва на провокация “, посочи министър Милков. 

На Християн ще бъдат отпуснати и финансови средства, с цел да може той и майка му да се устоят, до момента в който са в България. Сумата не бе конкретизирана. 

Във връзка с връзките ни със Северна Македония, Милков разяснява: „ Знаете какво е отношението, което ние взехме по отношение на 4 февруари (напрежението по границата във връзка честванията на Гоце Делчев - бел. ред.) От безучастие във връзка с репресиите против българските жители и хората с българско съзнание, управляващите в РСМ пристъпиха към деяние и се видя какво е това деяние. Тук става дума за това, че не можем да не установяваме с надълбоко страдание, че опитите за надграждане на връзките с РСМ бяха минирани от управляващите в РСМ, които не позволиха отдаването на респект към Гоце Делчев. Ние се постарахме да размразим връзките “, изясни министър Милков.

Според него са били поети избрани задължения, които не са спазени от страна на Северна Македония. „ След което спря системата им за пропускане, която не работеше в продължение на четири часа, тя не работеше единствено в едната посока, което демонстрира цялата инсценировка. Тези, които съумяха да влязат, бяха недопуснати до черквата. Никой от тези хора, които пътуваха от София, не съумя да се поклони в черквата. За сметка на това бяха задържани и бити хора “, заяви още министърът на външните работи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР