Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, която постигна убедителна победа на

...
Християн Мицкоски, лидер на ВМРО-ДПМНЕ, която постигна убедителна победа на
Коментари Харесай

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски към премиера Главчев: България какво е отстъпила?

Християн Мицкоски, водач на ВМРО-ДПМНЕ, която реализира безапелационна победа на изборите за парламент и президент в Македония, запита в изявление по Канал 5 в четвъртък вечерта: “България какво е отстъпила? ”.

На имитация на водещия, че българският министър председател Димитър Главчев е декларирал, че България няма да прави повече отстъпки на Северна Македония, Мицкоски отговори: „ Тогава ще се заемем със дилемите си тук и ще чакаме да пристигна някой рационален, с който да можем да беседваме ”, а на българския министър председател да се зададе въпросът от какво България е отстъпила.

След това Мицковски добави: „ Аз не виждам от какво България е отстъпила. Аз не виждам такова нещо. За пръв път двустранен контракт е част от преговорна рамка. Такова нещо не съществува в нито един случай. Добросъседските връзки са напълно друго нещо и си има интернационалните критерии какво значат добросъседски връзки. Аз приказвам за двустранен контракт, покажете ми различен подобен образец. Няма. Аз съм подготвен да потегли и на всички места по света да обосновавам нашите позиции ”.

Мицкоски засяга Договора за добросъседство по пътя към конституционните промени в Северна Македония. Промените плануват регистриране на българското малцинство в главния закон - условие по пътя към влизането на страната в Европейския съюз. По време на предизборната акция обаче националистическата партия ВМРО-ДПМНЕ отправяше мощни антиевропейски и антибългарски послания.

Пред Канал 5 Мицкоски съобщи, че би трябвало да се беседва с Европейски Съюз за измененията в конституцията и че поправките би трябвало да станат след влизането на Македония в Европейски Съюз, а не преди този момент.

В изявлението водещият напомня, че Европейски Съюз упорства да се създадат измененията в конституцията, с цел да започва процедурата по договарянията за участие на Северна Македония, предава Дарик. На тази вметка Мицкоски споделя: „ А ние споделяме: Добре, само че това ще стане незабавно, откакто влезем в Европейски Съюз. И хайде в този момент да беседваме какво ще вършим от този миг нататък ”.

В четвъртък вечерта бе доказана безапелационна победа за опозиционната ВМРО-ДПНЕ в Северна Македония. При 100% преброени бюлетини, партията на Християн Мицкоски завоюва 58 депутатски места в новия македонски парламент, като по този начин групировката е на крачка от безспорното болшинство от 61 депутата.

Издигната от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска пък завоюва втория тур на президентските избори с преднина от към 300 000 гласа по отношение на досегашния държавен глава Стево Пендаровски.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР