Христанов съобщи за заплахи към служители на БАБХ. Служители на

...
Христанов съобщи за заплахи към служители на БАБХ. Служители на
Коментари Харесай

Иван Христанов: Заплашват семействата на служителите на БАБХ, хората плачат

Христанов заяви за закани към чиновници на БАБХ. Служители на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) са заплашвани да не участват на инспекции на фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Това съобщи заместник-министърът на земеделието Иван Христанов в предаването „ 120 минути “ по bTV.

„ Сега стигат до техните фамилии. Беше извършен одит сред 6 и 9 юли на DG SANTE. Това е органът на Европейски Съюз, който се грижи за сигурността на храните в границите на съюза. Техните фамилии са били приканени да ги призоват да си вземат болничен, да намерят всеки различен метод, само че единствено и единствено да не се явят на работа. Страхуват се. В един от тези диалози лицето безусловно плачеше “, съобщи Иван Христанов.

Той описа, че вечерта на 6 юли е получил три болнични.

„ Това е, както следващият метод да ни се показва, че има сили и те са над закона от една страна и въпреки това да бъде саботиране активността на БАБХ и одита от DG SANTE. Напълно сме наясно, че сме застанали зад едно задкулисие, което към този момент има съответни имена и политическият чадър над него, който също се прояви преди няколко седмици “, сподели заместник-министърът на земеделието.

„ Само от фитосанитарния надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ страната ни е изгубила сред 250 и 300 млн. лева От другите действия, които продължаваме да проучваме, една от които е инсинераторите подозираме, че става въпрос за още няколко десетки милиона лв.. Имаме към този момент първите данни и се надявам, че до края на другата седмица ще имаме подготвеност да ги представим на прокуратурата и на ГДБОП “, съобщи още Христанов.

Той добави, че съгласно общата оценка сме изгубили сред 400-500 млн. лева, от които 250-300 млн. лева са за последните 10 години и още 150-200 млн. лева от други сходни схеми.

„ Разликата сред количествата храни, в които са открити пестициди преди и в този момент, изключително в случай че вземем 35 дни предходната година и 35 дни тази година, в които към този момент е БАБХ (б.р. на границата има държавна лаборатория), приказваме за 7-8 пъти по-големи размери храни, които в този момент връщаме поради повишени количества на пестициди.

Очевидно БАБХ при остарялото ръководство е осигурявало чадър над тази активност (б.р. частната лаборатория за фитосанитарен надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “), да не изпрати нито една инспекция “, добави той.

Христанов изясни, че за предходната година приблизително дневно на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ са били отхвърляни шест тона храни за съществуване на пестициди, сега тази цифра е стигнала 22 тона храни дневно.

„ Около 30% от препаратите, употребявани за растителна отбрана, са противозаконен импорт през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ “, сподели още той.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР