Хрисим Хрисимов посочил убиеца на Фатик, решил да разкаже и

...
Хрисим Хрисимов посочил убиеца на Фатик, решил да разкаже и
Коментари Харесай

Затварят с 8 куршума устата на свидетел срещу Костинбродския

Хрисим Хрисимов показал килъра на Фатик, решил да опише и за “Килърите 4 ”
Жертвата пособия логистично на бандата

Жителите на кв. “Банишора ” не са чести очевидци на престрелки и поръчкови убийства. Кварталът е спокоен, там не живеят баровци и мутри, които да разчистват сметки. Затова, когато на 5 декември 2014 година убиец причаква локален гражданин пред заведението му, локалните са в потрес. Те познават жертвата, която с нищо не демонстрира, че е забъркана в тъмни каузи с хора от подземния свят. И до момента живеещите помнят декемврийската вечер, когато в квартала им засвистяват патроните.

В 22,00 ч. Хрисим Хрисимов излиза от заведението си в блок 41 на столичния кв. “Банишора ”. Докато заключва вратата, против него се изсипва дъжд от патрони. 8 от тях попадат в тялото му и го убиват на място. Секунди по-късно, комшия се обажда в полицията, само че убиецът към този момент е липсващ. Комшиите са в потрес. В кафенето на Хрисим не се събират мутри, посещават го хора от квартала. Заведението се стопанисва от сдружението “Клуб на бишите шафнери ” в България, чийто ръководител е убитият.



Жертвата показала килъра на Фатик.

Той поел заведението от татко си Димитър. Никой от съседите обаче не знае, че убитият е обвързван с една от най-зловещите фигури в подземния свят - Йоско Костинбродския. Както и че е предпазен очевидец против бандата му и то не за първи път. 11 години преди убийството, Хрисим дава показания за разстрела на Филип Найденов - Фатик. Точно 8 денонощия след убийството на предприемача, столичната полиция води в постройката на Софийския градски съд очевидеца Хрисим Хрисимов. До този миг няма престъпно досие, само че излиза наяве, че от една година подкрепя бандата за отвличания, грабежи и убийства на Йосиф Йосифов-Йоско. Група, разследвана за похищенията на Стефко Колев, на арабина Християн Валю, на сина на Венци Стефанов, на хърватския палач Иван Може, както и за разстрелите на последния, на Фатик, на притежателя на ресторант “Пчела ” Николай Иванов, също и за несполучливите атентати против Киро Японеца, Николай Цветин. Разпитът е извършен по обед на 27 август 2013 година пред 19-и състав, наказателно поделение на Софийския градски съд, с ръководител Георги Колев.

Тогава той уличава Йоско и Даниел Георгиев-Джаки, че са забъркани в разстрела на Фатик. Разказва по какъв начин е закупил “Фолксваген Поло ” от Горубляне, който е употребен от стрелците, а Костинбродския и хората му посещавали наетата от него къща в Банкя, за която те плащали наема. В гаража на къщата бе открит джип “Мерцедес ” с автомат “Калашников ”, с който се предполагаше, че е стреляно по Фатик. Пред проверяващите Хрисимов обяснил, че се срещнал с Йоско и негови приятели инцидентно в ресторант. Те го уговорили с изключение на за парцела в Банкя, да купи и автомобила, който беше открит опожарен след убийството на Фатик. “Бях купил вестник “Труд ”, в който имаше фотография на изгорялата кола и се тъвредеше, че е “Голф ”. Когато я видях, 100% бях сигурен, че е “Фолксваген Поло ” и допуснах, че е същата, която закупих за тях. Доколкото дочувах от диалози с Дани и Йоско и техните момчета, те се занимаваха и с грабежи, похищение и дрога, а един път говореха, че “думнали 52 касети ”, което значи 26 кг хероин ”, споделя в полицията Хрисимов. Той дори показва индивида, разстрелял Фатик - Борис Арсов-Борчо.



Хрисимов бил очевидец против бандата на Йоско Костинбродския.

Три месеца по-късно Борчо получава два патрона в главата като подарък за рождения си ден. Той е погубен точно на празника за навършването на 25 година Късно вечерта зарязва гостите си у дома след телефонно позвъняване и отива със своя “Фолксваген Голф ” на среща покрай Боянската черква. Приятелите му настояват, че са го повикали да му дадат подарък доста близки хора, с които не бивало да ги виждат дружно. Разследващите обаче не съумяха да потвърдят, че групата е ликвидирала Фатик. Йоско бе съден единствено за владеене на нелегално оръжие, а Хрисимов се отхвърли от показанията си в съда.

След старта на делото “Килърите 4 ” Хрисимов е очевидец против групата дружно с Николай Генов, който дава показания и по други каузи. На 19 ноември жертвата дава показания против незаконната формация. Хрисим споделил пред съда, че се опасява за живота си и че в предишното е получавал закани от хора на Йоско да промени показанията си по делото за убийството на Фатик. Той го направил, а Йосифов и хората му били оневинени. Следващото правосъдно съвещание би трябвало да се организира два по-късно - на 19 януари 2015 година Убитият е трябвало да се яви в съда, с цел да опише за бандата, само че някой му затваря устата вечно. Разследващите са сигурни, че това е бандата на Костинбродския, само че доказателства по този начин и не се намира.

Няколко месеца по-рано

Разстрелват и Шмид, проговорил против Йоско

Месеци преди да бъде погубен Хрисимов, патрони застигат и различен предпазен очевидец против Йоско - Красимир Гочев-Шмид. Той знаел доста детайлности към изчезнали хора, които драговолно разказал на ченгетата, с цел да отстрани остарелия си зложелател, с който преди време били близки, само че не поделили наркотеритории.

Красимир решил, че по този метод хем ще разчисти терена от един мощен съперник, хем ще отърве себе си от вероятно дело за дрога против него. Куршумите от “Калашников ” застигат Гочев към 22,00 ч. на 20 май 2014 година, откакто паркирал и излязъл от колата покрай дома си на кръстовище на ул. “Христо Смирненски ” и “Раковски ” в Своге.

Месеци по-късно Министерство на вътрешните работи разгласи, че убиецът е оголен и арестуван - това е Михаил Туцов-Мишо Вандала. Той е наказан на първа инстанция на 20 година затвор, само че Апелативният съд го оправда, а през 2020 година Върховен касационен съд удостовери решението. Така и до момента не е открит нито убиецът, нито поръчителят на разстрела на Шмид.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР