Хремата е много често срещан проблем при децата. Често тя

...
Хремата е много често срещан проблем при децата. Често тя
Коментари Харесай

Домашно лечение на хрема при деца

Хремата е доста постоянно срещан проблем при децата. Често тя е симптом на елементарна простуда, само че причина могат да бъдат още излагане на ниски температури или дразнители в околната среда.

Цветът на носния секрет може да варира от избистрен до жълтеникав или зелен. Наред с хремата, може да се развият и други признаци, като задръстване на носа и затруднено дишане, нервност, нараснала температура, кашлица, болки в гърлото, кихане, смутен корем, нарушавания в съня и апетита.

Важно за лекуването на хремата е родителите да имат самообладание. Обикновено тя минава и без лекуване. Няма медикаменти или лекарства, които да излекуват хремата за един ден. Най-често са нужни 7 до 10 дни за това. За да облекчите положението и да ускорите възобновяване в известна степен, може да употребявате някои естествени способи и средства.

Домашно лекуване на хрема при деца

Физиологичен разтвор

Както за възрастен, по този начин и за дете, физиологичният разтвор си остава едно от най-хубавите и безобидни средства за лекуване на хрема вкъщи. Той оказва помощ за премахване на натрупалата се слуз и почиства носните проходи от дразнители, което усъвършенства дишането.

Може да употребявате подготвени търговски артикули, предопределени особено за деца или да си извършите подобен вкъщи:

Смесете 1/4 чаена лъжичка готварска сол и щипка сода за самун в чаша вода със стайна температура. Поставете няколко капки от този разтвор в едната ноздра, до момента в който главата на детето е наклонена обратно. С помощта на специфичен аспиратор за нос изтеглете назад непотребната слуз, до момента в който притискате другата ноздра с пръст. Повторете с другата ноздра. Правете това не повече от три пъти дневно.

Пара

Вдишването на пара е различен безопасен метод да облекчите дискомфорта при хрема. Това ще помогне за изчистване на слузта и ще понижи кихането. Добре е тази процедура да се прави директно преди лягане, с цел да помогнете на детето да спи малко по-спокойно.

За по-малки деца може да употребявате банята за източник на пара. Влезте в банята и пуснете гореща вода от душа, с цел да се образува задоволително пара. Постойте с детето в банята за към 10-15 минути. Може да вършиме това 2 или 3 пъти дневно.

За по-големи деца може да употребявате съд с изпаряваща се вода, като застанете с детето над нея и поставите забрадка над главите си, с цел да задържите парата. Накарайте детето да вдишва по този начин парата за 5 до 10 минути и по-късно да издуха носа си. Правете това няколко пъти дневно. За още по-добър резултат може да нарежете една глава кромид лук на едро (заедно с люспите) и да я пуснете в изпаряващата се вода. Ако парата в този случай е прекомерно неприятна за детето (или то е по-малко), може да го държите покрай съда като навявате с ръка парата към нослето, с цел да вдишва от нея.

Използването на специфичен апарат за инхалация с физиологичен разтвор също е сполучлив вид.

Повишен банкет на течности

Предлагайте доста течности на детето, с цел да поддържате оптимална хидратация на тялото, изключително в случаите на нараснала температура. Повишеният банкет на течности спомага и за втечняване на секрета в носните проходи и ги прави лесни за откашляне и премахване.

Ако бебето е към момента бебе, кърменето е добър вид. За по-големи деца, с изключение на чиста вода, може да включите в допълнение повече чайове и прясно изцедени плодове сокове (без добавена захар).

Овлажнител за въздух

Използвайте овлажнител за въздух в стаята, в която детето играе и спи. Влажният въздух оказва помощ за разреждане на слузта и улеснява дренирането й. Освен това, ще облекчи дишането и съня. Оставете овлажнителя включен цяла нощ, с цел да ускорите възобновяване.

Не забравяйте да се уверите, че водата в овлажнителя е чиста и се грижете за постоянното разчистване и стерилизация на уреда, защото елементарно може да се трансформира в среда за развиване на бактерии.

Евкалиптово масло

Евкалиптът оказва помощ за понижаване на хремата и обвързваните с нея признаци. Той работи като отличен деконгестант (отпушва носа) и прави носния секрет елементарен за обособяване.

Сложете 4 или 5 капки масло от евкалипт в топлата вана на детето. Оставете го да се наслаждения на ваната 10 минути. Повтаряйте два пъти дневно.

Алтернативен вид е да смесите 10 капки евкалиптово масло в 1/2 чаша затоплен студено пресован зехтин. Масажирайте леко детето си с това ароматно масло, най-добре вечер преди лягане. (За дете над 2 години)

Босилек

Босилкът е различен отличен естествен лек за хрема при детето. Той им антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства, които оказват помощ в битката с причинителя на хремата. Освен това укрепва имунитета на детето.

На дребни деца (3-6 години), може да дадете няколко листа от босилек с малко кафява захар, като би трябвало да ги дъвчат два пъти дневно. На по-големи деца може да дадете няколко пресни листа босилек, които да дъвчат всяка заран, преди закуска и вечер, преди лягане.

Алтернативен вид (ако не съумеете да накарате детето да сдъвче листата) е да изцедите сока от няколко пресни листа босилек и да го смесите с равни количества сок от лимон с мед и джинджифил. Давайте на детето от тази примес 2 или 3 пъти дневно.

Лайка

Лайка може да се употребява при деца над 1 годишна възраст. Тази билка има имуностимулиращо и антисептично деяние. Антихистаминните й свойства пък способстват за понижаване на кихането.
Сложете 1 чаена лъжичка изсушен цвят от лайка в 2 чаши вряща вода. Покрийте и накиснете в продължение на 5 минути. Добавете малко мед за усет. Давайте на детето два пъти дневно.

Капки за нос от лайка: В 100 мл вряща вода поставете две супени лъжици изсушен цвят от лайка. Покрийте съда с похлупак и го оставете да престои по този начин, до момента в който изстине изцяло. Прецедете през тензух или марля и благодарение на капкомер накапвайте по 4 капки във всяка ноздра. Добре е нослето да бъде авансово почистено от тайни и слуз.
Сребърна вода с клеева смес

В 10 мл сребърна вода накапете няколко капки клеева смес (обикновено 3-4 до 5). Изсипете разтвора в уместно шишенце и благодарение на капкомер (или шише с пулверизатор) накапвайте по 2 капки във всяка ноздра. Правете това 2-3 пъти дневно.

Повече за това средство за справяне с хремата може да прочетете в тематиката: Сребърна вода и клеева смес против хрема и запушен нос

Мед

Медът е друго дейно средство против хрема при деца над 2 годишна възраст. На по-малки деца не трябва да се дава мед!

Антибактериалните, антивирусни и успокояващи свойства на меда оказват помощ за понижаване на хремата и обвързваните с нея признаци, като кашлица и възпалено гърло.

Смесете 1 до 2 супени лъжици мед в чаша топла вода и дайте на детето да пие два пъти дневно. Друг вид е да смесите 1 супена лъжица мед и 1/2 чаена лъжичка прясно изцеден лимонен сок в чаша топла вода. Дайте на детето да изпие сместа до момента в който е още топла. Повтаряйте два пъти дневно.

Топла пилешка чорба

Пилешката чорба не е лек непосредствено ориентиран към лекуването на хремата, само че тя спомага за понижаване на дискомфорта, усъвършенства имунната активност и се бори с инфекциите на горните дихателни пътища. Друго преимущество е, че пилешката чорба е лека и питателна храна за болното дете.

Пригответе домашна пилешка чорба като е добре за приготвянето и да употребявате и костите от пилето (които да отстраните след сваряването й, както и да употребявате зеленчуци като моркови, цвекло и спанак.  Може да добавите и няколко капки свеж лимонен сок (съобразно възрастта и самостоятелния усет на детето). Давайте на детето от тази чорба 2-3 пъти дневно.

Допълнителни препоръки за прекъсване на хрема при деца
Карайте детето да издухва носа си постоянно, с цел да не се задържа слузта в него.
Втривайте малко количество вазелин или зехтин под носа на детето, с цел да предотвратите раздразнение, напукването и зачервяването на кожата.
Не излагайте детето си на възможни дразнители и алергени, като домашни животни, прахуляк, пепел, химични изпарения и цигарен пушек.
Повдигнете матрака на детето леко откъм главата, с цел да улесните дишането по време на сън и да намалее стичането на секрета обратно към гърлото, което води до кашлица. Най-добре е да извършите това като поставите забрадка, дебела книга или тънка възглавница. Не повдигайте непосредствено главата на детето с по-висока възглавница!
Не давайте на детето мазна и мъчно смилаема храна.
Поддържайте стаята на детето топла и го облечете леко, с цел да се усеща по-комфортно.
Гушкайте и прекарвайте повече време с детето. В този интервал то се нуждае от доста позитивни страсти и успокоение!
Кога да потърсите лекарска помощ?

Ако наред с хремата и запушения нос, забелязвате отичане в региона на челото, странично на носа или бузите, дружно със замъглено зрение.
Болки в гърлото и съществуване на бели или жълтеникави петна по сливиците или други елементи на гърлото.
Секрет от носа с неприятна миризма, който излиза единствено от едната ноздра или в случай че е с друг цвят от бял или жълтеникав
Кашлица, която трае повече от седмица или е обвързвана с обособяване на жълто-зелени храчки.
Симптоми, които не престават повече от 3 седмици.
Ако хремата е съпроводена със мощно покачване на температурата (над 38,5 С)

 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР