Хрельовата кула в Рилския манастир, елементи от Патриаршеската катедрала и

...
Хрельовата кула в Рилския манастир, елементи от Патриаршеската катедрала и
Коментари Харесай

Бронзова къща превръща мястото на мавзолея в арт зона за година

Хрельовата кула в Рилския манастир, детайли от Патриаршеската катедрала и от родната къща на скулптора Пламен Деянофф в Арбанаси " влизат " в Бронзовата къща, която ще бъде сложена на мястото на някогашния пантеон в София за една година. 



Арт инсталацията е подарък на страната ни от Австрия, която ще ръководи Европейски Съюз след нас през втората половина на 2018 година. 

Столичният общински съвет ще гласоподава отчет за слагането на " Бронзовата къща " в Градската градина против Двореца следващата година на идното си съвещание идващия четвъртък. Вносители са Малина Едрева, началник на комисията по просвета в общината, колежката й от комисията по просвета Силвия Христова и Прошко Прошков от Република България. 

Днес Деянофф показа плана си пред специалисти и съветници на " Московска " 33. 



Той описа, че работил по плана цели 12 години. За пример избрал " Хрельовата кула " в Рилския манастир, тъй като съгласно него тя е превъзходен образец за достиженията на средновековната архитектура на България. Кулата е висока 27 метра, в бронзовия си съвременен вид ще бъде към 12-13 м. 

Деянофф към този момент е показвал детайли от " Бронзовата къща " по целия свят - от биенале в Шанхай през изложения в Европа и Америка. Проектът е бил на 35 корици на издания и по този начин на всички места се говореше за България, показа той. Пространството, което се оформя навътре в " Бронзовата къща ", може да бъде употребявано за разнообразни културни събития, акцентира скулпторът. 



На това място от дълго време трябваше да написа " Тук ще се танцува ", уповавам се че вършим стъпка в вярната посока, съобщи Венци Мицов от Група 5 в общината. 

Главният проектант на София Здравко Здравков разяснява, че знаковите пространства в София са превърнати в паркинги и изрази вяра, че след привършване на състезанието за 3-та зона на централната градска част ще се дефинира пространство за краткотрайни арт съоръжения на модерното изкуство. Предстои " Архитектура и градоустройство " да изследва основата, върху която ще се гради " Бронзовата къща " и да обезпечи обезопасяването й, с цел да не се катерят по нея деца да вземем за пример. 



Единственото, което пречи на този прелестен план, е паркингът на жълтите павета, съобщи Прошков. 

Археологът и краткотрайно общински консултант, както самичък се показа, Борислав Бориславов акцентира, че на мястото е бил освен мавзолеят с мумията, само че и населено място от каменно-медната ера, разрушено при соц строителството. Мястото е съвършено, среща се сред 4 музея, безапелационен бе Бориславов. 

Временното слагане на арт инсталацията е превъзходен контрапункт на вечността на мавзолея, съобщи Иво Божков. 

Тв журналистът Найо Тицин снима филм за плана " Бронзовата къща " в София. Сам съм си продуцент, разкри той пред OFFNews. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР