Хранителният гигант Nestle се ангажира до 2030 г. да похарчи

...
Хранителният гигант Nestle се ангажира до 2030 г. да похарчи
Коментари Харесай

Nestle преработва плана за устойчив добив на кафе на фона на климатичните предизвикателства

Хранителният колос Nestle се ангажира до 2030 година да похарчи над 1 милиард швейцарски франка (1,01 милиарда долара) за старания за резистентен рандеман на кафе, което е повече от два пъти повече от предходното му заричане. Промяната е поради провокациите, свързани с изменението на климата, които основават особени опасности за кафето, заяви организация Ройтерс.

Редица изследвания демонстрират, че до 2050 година към половината от земята, която понастоящем се употребява за развъждане на кафе, изключително на висококачествения вид арабика, може да се окаже непродуктивна заради повишението на температурите, сушата и заболяванията.

Междувременно мултинационалните компании са изправени пред засилен репутационен и юридически напън от страна на потребителите и държавните управления да почистят своите световни вериги за доставки в битката с изменението на климата.

Европейската комисия предложи няколко закона, ориентирани към попречване, а в случаите на насилствен труд - към възбрана на вноса и потреблението на артикули, свързани с нарушавания на околната среда и правата на индивида.

Nestle, която към този момент е поела ангажимент до 2025 година да добива цялото си кафе по резистентен метод, съобщи, че в този момент се стреми до тази дата 20 % от кафето ѝ да бъде отглеждано посредством " регенеративни " селскостопански практики.

Те включват засаждане на покривни култури за отбрана на почвата, потребление на органични торове за възстановяване на плодородието на почвата и увеличение на потреблението на агролесовъдство и междинни култури за опазване на биоразнообразието - всичко това за понижаване на половина на излъчванията на парникови газове до 2030 година

В изказването, с което афишира проекта си да удвои разноските си за стабилно доставяне с кафе, компанията декларира, че " се ангажира да поддържа фермерите, които поемат рисковете и разноските, свързани с прекосяването към регенеративно земеделие ", и ще дава стратегии, целящи да им оказват помощ да подобрят приходите си.

В просторен отчет за кафето, оповестен предходната година, се споделя, че има малко доказателства, че напъните на най-големите международни пекари и търговци на кафе за попречване на нарушаванията на правата на индивида и на околната среда имат някакво влияние, защото множеството аграрни производители работят на загуба и не могат да създават стабилно.

Според отчета секторът на кафето се прави оценка на 200-250 милиарда $ годишно на равнище търговия на дребно, само че страните производителки получават по-малко от 10 % от тази стойност при износа на зърна, а земеделските производители - даже по-малко.

По данни на организациите с нестопанска цел Fairtrade и Technoserve, към 125 милиона души по света разчитат на кафето като източник на прехранване, а към 80 % от фамилиите, отглеждащи кафе, живеят на или под прага на бедността. /БГНЕС, Ройтерс

Женева / Швейцария
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР