Хранителният гигант Nestle обяви, че ще преустанови работата си във

...
Хранителният гигант Nestle обяви, че ще преустанови работата си във
Коментари Харесай

Nestle спира завод за пици, след като отравяния намалиха продажбите

Хранителният колос Nestle разгласи, че ще прекрати работата си във френска фабрика, защото се появиха съмнения, че нейни замразени пици са в основата на смъртоносни хранителни отравяния при деца предходната година.

Продажбите на марката „ Buitoni “ спаднаха, откакто две деца починаха, а десетки други се разболяха през 2022 година, след консумация на пици от линията " Fraich " Up ", оповестиха от швейцарската група за Агенция Франс Прес.

Една от индустриалните линии във фабриката ѝ в Кадри, Североизточна Франция, е била отворена още веднъж през декември след деветмесечно прекъсване.

" Въпреки цялата работа, вложена в рестартирането на фабриката... утежняването на вероятностите за поръчките принуди Nestle France да реагира ", съобщи представител.

Засега на чиновниците е обяснено, че затварянето е краткотрайно, макар че някои се притесняват, че заводът ще бъде затворен дефинитивно, което ще докара до закриването на близо 200 работни места.

" Смятам, че без подозрение сме на път фабриката да бъде затворена ", съобщи кметът на Кадри Фредерик Брику, призовавайки Nestle да трансферира служащите към различен артикул.

Още преди прекъсването служащите към този момент не произвеждаха пици „ Fraich " Up “, продавани с необработени термично основи, за които се подозира, че популяризират бактерията E. coli.

Здравните органи са попаднали на следите на питателните отравяния през февруари 2022 година след серия от бъбречни увреждания при деца, породени от E. coli.

През март Nestle затвори двете индустриални линии на Buitoni в Кадри и издаде заповед за евакуиране на продуктите.

Компанията заяви, че при вътрешните ѝ проби не е открита E. coli в индустриалната линия или към нея, само че че замразените пици, приготвени сред октомври 2021 година и февруари 2022 година, са били инфектирани.

Възможно е бактериите да са попаднали посредством брашното, употребявано за изработката на основите, от неприятните хигиенични условия във фабриката, която е получавала предизвестия в предишното, или от гризачи, намесили се в храната.

През май съдът в парижкото предградие Нантер ще прегледа дело, заведено от 55 жертви на хранително отравяне, които претендират за обезщетение в размер на към 250 млн. евро.

След като претърсиха обектите на компанията в Кадри и в предградията на Париж, прокурорите започнаха следствие за един случай на непредумишлено ликвидиране и още 14 случая на несъзнателно нанасяне на телесни повреди.

Ръководителят на Nestle France Кристоф Корну се извини през юли на засегнатите фамилии, като добави, че компанията ще открие фонд за подкрепяне на жертвите.

През октомври ръководителят на групата Пол Булке даде обещание да " стигне до дъното " на отравянията. /БГНЕС

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР