Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с близо

...
Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с близо
Коментари Харесай

Хранителните отпадъци в света може да се увеличат с една трета до 2030 г.,

Хранителните боклуци в света може да се усилят с близо една трета до 2030 година, когато ще бъдат изхвърлени над 2 милиарда тона храни. Това предизвестяват специалисти от консултантската компания Бостън кънсълтинг груп (Boston Consulting Group), акцентирайки заплахата от "невъобразима " рецесия, подхранвана от взрива на международното население и измененията в навиците на разрастващите се страни, осведоми Ройтерс.

Организация на обединените нации сложи за цел загубите и изхвърлянето на храни да бъдат понижени на половина до 2030 година Според проучването обаче, в случай че сегашната наклонност продължи, изхвърляните храни ще се усилят до 2,1 милиарда тона годишно, на стойност от 1,5 трилиона $.

"Наблюдаваме същинска рецесия на световно ниво ", показва един от създателите на отчета.

Количествата боклуци ще бъдат големи, обществените, стопански и екологични последствия - съществени, в случай че не променим траекторията. Когато се борим със загубите и изхвърлянето на храни, се борим и с глада, бедността и световното стопляне, акцентира той.

Близо една трета от храната в света се бракува или изхвърля всяка година. В момента изхвърляме 1,6 милиарда тона храна годишно, на стойност към 1,2 трилиона $.

Голяма част от плануваното увеличение на индикатора се дължи на повишаването на международното население.

Битовите боклуци ще се усилят в разрастващите се страни, защото потребителите там ще разполагат с по-големи приходи, се показва в отчета.

Експертите набелязват пет основни промени, които биха могли да спестят близо 700 милиарда $ от бракувани храни. Те включват по-добра информираност на потребителите, по-строги регулации и по-ефективни вериги за доставки, както и съдействие по веригата за произвеждане на храни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР