Хранителни вериги продават германски картофи като българско производство. Това установи

...
Хранителни вериги продават германски картофи като българско производство. Това установи
Коментари Харесай

Супермаркети продават германски картофи като български

Хранителни вериги продават немски картофи като българско произвеждане . Това откри инспекция на Националната асоциация на картофопроизводителите в няколко магазини в страната. На етикетите написа генезис от България , само че действително не са, тъй като ние ги познаваме и виждаме, че са немски, съобщи Тодор Джиков, ръководител на асоциацията. Освен това родната стока е на много по-високи цени от вносната.

Според него измамата идва от доставчиците на веригите, които сляпо им се доверяват. По закон всеки търговец подписва декларация за генезис на стоката, която продава на магазините. Призоваваме да стартират всеобщи инспекции на веригите и техните снабдители за произхода на продуктите. За задачата ще сезираме Комисията за отбрана на потребителите, Национална агенция за приходите и Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) да проследят цялата верига от къде идват картофите, като какви се продават и дали са българско произвеждане, акцентира Тодор Джиков.
 Рязък скок на цените на питателните артикули у нас
Рязък скок на цените на питателните артикули у нас

Олиото е поскъпнало с 23%, брашното - с 6%

От Националната асоциация на картофопроизводителите приканват потребителите да продължат да търсят и избират българските артикули. По този метод подкрепят родното произвеждане и стопаните, които към този момент 5 месеца не могат да продадат продукцията си и тя залежава по складовете. Причината е в по-ниските цени на вносните картофи поради отпуснатите огромни дотации на локалните земеделци в Германия, Полша, Румъния, Белгия, Нидерландия и Франция. Добрите и естествени добиви през 2020 година се сблъскаха с един анормален пазар. Той беше подбуден от COVID-19. За страдание, пандемията нанесе извънредно огромен удар особено върху картофопроизводството у нас, разяснява Тодор Джиков.

В България се нотифицираха две схеми. По тях общо картофопроизводителите получиха 45 евро/дка. За съпоставяне, Белгия нотифицира помощ от 5 евроцента на кг. продукция при продажба на картофи до 2 тона от дка, т.е 100 евро на дка. Именно отсам се получава една огромна разлика, която рефлектира върху бранша у нас. Конкуренцията, която е на българския пазар сега и ниските цени, на които се внася продукцията от другите страни от Европейски Съюз, слага в неспособност нашите производители да си продават наличните картофи, изясни още Тодор Джиков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР