Хранителната несигурност се е влошила допълнително през 2022 година под

...
Хранителната несигурност се е влошила допълнително през 2022 година под
Коментари Харесай

ООН: През 2022 г. 258 млн. души по света са имали спешна нужда от хранителна помощ

Хранителната неустановеност се е влошила в допълнение през 2022 година под въздействието на спорове, стопански разтърсвания и климатични произшествия, заради което 258 милиона души са имали потребност от незабавна хранителна помощ по отношение на 193 милиона души миналата година. Това оповестиха няколко организации на Организация на обединените нации, представени от Агенция Франс Прес и БНР.

" Това, седмо издание на Световния отчет за питателните рецесии свидетелства за неуспеха на човечеството в опита му да изкорени глада, цел " номер 2 " на Организация на обединените нации за стабилно развиване ", декларира в предговора на отчета генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. 

Острата хранителна неустановеност е повишена за четвърта поредна година, като милиони души по света са били наранени от " тежък апетит, който е заплашвал директно живота им ", акцентират 17 участници в мрежата, която сплотява Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО – FAO), Световната стратегия по прехраната (PAM)) и Европейския съюз.

Докладът включва с пет страни повече, в сравнение с преходния или общо 58 страни, което води до повишението на общите стойности. Острата хранителна неустановеност продължава да е на " недопустимо високо ниво ", най-много в Демократична република Конго, Етиопия, Афганистан, Нигерия, Йемен, се показва в отчета.

" Конфликтите не престават да са главният мотор на хранителни рецесии ", отбелязва ФАО в обобщение на отчета, като добавя, че икономическите разтърсвания, свързани с Covid пандемията и войната в Украйна, са оказали по-тежко влияние в някои страни през 2022 година. Екстремните метеорологични събития, свързани с климатичните промени като историческата суша в Африканския рог или опустошителните наводнения в Пакистан, също са били измежду главните аргументи за утежняването на хранителната неустановеност. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР