Храните в България поскъпват осезаемо през последната година. Индексът на

...
Храните в България поскъпват осезаемо през последната година. Индексът на
Коментари Харесай

Колко поскъпнаха храните у нас през тази година?

Храните в България нарастват осезаемо през последната година. Индексът на тържищните цени, който мери цените на храните на едро, нараства с близо 13% през тази година до равнище от 1.720 пункта при започване на месец декември, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борси (ДКСБТ).

Сред храните, които регистрират най-високо повишаване от началото на тази година, попадат кашкавалът, сиренето, олиото, пилешкото месо, краставиците и картофите, демонстрира информация в данните на ДКСБТ.

Сметката за крайните консуматори е даже по-висока, защото данните отразяват цените на едро, които изключват надценката поставяна от търговците на дребно.

Бутилка олио от литър е поскъпнала с близо 1 лев или 36% в интервала 4 януари – 3 декември тази година, като понастоящем се търгува на едро на цена от 3.59 лв. за брой.

Килограм кашкавал „ Витоша ” е добавил 1.71 лв. или 16% към цената си за интервала, като се продава при междинна цена от 12.42 лв..

За кг краве сирене плащаме с лев повече по отношение на цената от началото на януари. Това съставлява растеж от 15% през тази година до междинна цена от 7.87 лв. при започване на декември.

Поскъпване от 15% през годината се регистрира и при пилешкото месо. Килограм замразено пиле към този момент се търгува на едро при междинни цени от 4.53 лв. или с 60 стотинки повече по отношение на началото на 2021 година.
Инфлацията у нас се изстреля до близо 13-годишен връх
Годишната инфлация набъбна до 6% през месец октомври тази година, сочат данните на Националния статистически институт. Само за месец го...

Литър прясно мляко нараства с 18% от началото на годината до междинна цена от 1.98 лв. на едро.

Картофите скачат с 32% от януари насам до междинни цени от 0.87 лв. за кг.

Краставиците и доматите нарастват с 15% и 30% през интервала до надлежно 2.04 лв. за кг и 3.15 лв. за кг. Докато при доматите повишаването възлиза на 0.23 лв., то при краставиците скокът доближава цели 74 стотинки за година.

Според данните на Националния статистически институт, инфлацията от началото на годината възлиза на 5.4% към края на октомври. Годишната инфлация е на близо 13-годишен връх, регистрирайки равнище от 6%.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР