Храните у нас – най-скъпи за последните 5 години. Цените

...
Храните у нас – най-скъпи за последните 5 години. Цените
Коментари Харесай

Храните у нас - поскъпнали рекордно в пандемията

Храните у нас – най-скъпи за последните 5 години. Цените на множеството продуктите са се вдигнали рекордно в пандемията, демонстрират данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Към началото на март най-вече са се вдигнали цените на едро при олиото, ориза, захарта, сиренето, каймата и свинското. Средните цени на множеството от тях са рекордни за последните 5 години.

При плодовете и зеленчуците и най-сериозно е повишаването при краставиците, зелето и портокалите.

Точно година след старта на пандемията, и търговци, и клиенти виждат резултата от рецесията с COVID-19 върху цените по щандовете. Всяка стотинка от горната страна поради по-скъпите разноски за превоз и доставка, през последните месеци по джоба усеща и Елисавета Илинцова.

Само за година съвсем всички артикули, които тя поставя в количката, нарастват, удостоверяват и данните на Комисията, която следи пазара на едро. Най-сериозен към началото на март е растежът по тържищата при олиото, саламите, каймата, оризът и пилешкото.

„ В момента имаме по-свито търсене. Пандемията оказа отрицателно въздействие върху търсенето на храни. Така се стига до това, че се използва, тъкмо колкото е нужно. Излишното ползване на храни – не съществува все още ”, разяснява Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

„ Като цяло при групата на плодовете и зеленчуците все още имаме по-ниски ценови нива по отношение на предходната година, само че при храните имаме промени – приблизително със 7-8 %, които са дребни вариации – по-скоро са свързани с промишлени разноски, не са свързани толкоз с друга пазарна реализация ”, сподели той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР