Храните са поскъпнали спрямо миналата година, показва анализ на Държавната

...
Храните са поскъпнали спрямо миналата година, показва анализ на Държавната
Коментари Харесай

Свинското поскъпна с 45% за година

Храните са поскъпнали по отношение на предходната година, демонстрира разбор на Държавната комисия за стокови тържища и борси.
Най-драстично е нарастването в цената на свинското месо – с 45 на 100 по отношение на септември 2018 година Тогава кг се е продавал на едро по 7,41 лв. при 9,70 лв. в този момент. Цената му е рекордна за последните пет години, изясняват специалистите от комисията.
Нагоре са и цените на брашното и захарта, надлежно с 19,8 и 16,5 на 100 за година. С 8% е нарастването при фасула.
Повече плащаме и за млечни артикули. При сиренето и кашкавала цените са нарастнали с 5-6 %, а при млеката – с сред 6 и 8 на 100.
Освен свинското повишаване е записано и при саламите. Пилешките кренвирши и малотрайните салами се продават с 11-12 на 100 от горната страна, а каймата – с 6%. При цените на захарните произведения се следи повишаване на годишна база на вафлите с 15% и поевтиняване на бисквитите с 5%.
Колко надценка поставят търговците, демонстрира още анализът на комисията. Наблюдението на цените на дребно на артикули като захар, олио, брашно и яйца демонстрира, че през септември надценките на комерсиалните вериги по отношение на борсата са в необятния диапазон от 2% при захарта до 42% при яйцата.
Надценката на брашното е 27%, а на олиото – 22%. В по-малките магазини най-голямата надценка от 30% е при брашното, а при захарта тя е 13%.
От късните есенни до ранните пролетни месеци относителният дял на българските плодове и зеленчуци на пазара е извънредно невисок, само че през летните месеци родната стока се усилва, демонстрира още анализът.
Съотношението сред българските домати и вносните е 58% към 42%. През септември 99% от краставиците са родни, както и 82% от картофите.
За година цената на доматите се е намалила с сред 19-24%, а краставиците и корнишоните нарастват с 2-10%. По-сериозно нарастване на цените има при вносните краставиците, зрелия лук и чесън (10-32%) и при картофите – 3%.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР