Храните продължават да поскъпват. Това показват данните на Държавната комисия

...
Храните продължават да поскъпват. Това показват данните на Държавната комисия
Коментари Харесай

Храните продължават да поскъпват! Най-високи остават цените в Пловдив и в още два града

Храните не престават да нарастват. Това демонстрират данните на Държавната комисия по стокови тържища и борси. Въпреки че за последната седмица общият показател за цените е по-нисък, от началото на годината той се е нараснал с съвсем 3%. Най-сериозно за последната седмица са поскъпнали морковите - с 12,4%, и зелената салата - с малко над 10 на 100. Поевтинели са вносните домати с 10,6%, краставиците с 9,9 на 100 и яйцата с 5%. Най-високи остават цените на храните в Силистра, Пловдив и София.

Пловдив е измежду градовете с най-високи цени на храните у нас. Кашкавал " Витоша " удря 20 лв. за кг, олиото е 5 лв.. Яйцата са най-скъпи в София - 46 стотинки на едро, а бобът в Силистра - 5,52 лв. за кг. Сред продуктите, които се чака да продължат да нарастват през идващите седмици, са картофите и лука. Това сподели шефът на Комисията по стокови тържища и борси в предаването " Говори в този момент ".

" Аз не си припомням през последните 15 години да сме видели такава цена на зрелия лук. Лоша е и реколтата от картофи в Германия, по тази причина имаме проблем и с картофите, на процедура Германия е доста огромен производител на лук и картофи и там в случай че има неприятна годишна продукция, стартира в цяла Европа да има проблеми ", съобщи Владимир Иванов, шеф на Комисията по стокови тържища и борси.

За последната седмица картофите на едро са с съвсем 4% по-скъпи, нарастване има още при боба, кравето сирене и маслото.

По-евтино се продават бананите, брашното вид 500 и оризът. Финансовият анализатор Мика Зайкова разяснява в ефира на Българска национална телевизия основания от държавното управление уебсайт за цени на храните.

" Стоките в дребната кошница не престават да нарастват, този уебсайт е хубаво нещо, осведоми ни, само че не прави работа ", съобщи тя. 

Според нея единственият вид цените в действителност да тръгнат надолу е да се увеличи контрола над търговците.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР