Храните поскъпнаха с 25 % за една година. Това показват

...
Храните поскъпнаха с 25 % за една година. Това показват
Коментари Харесай

Цените хвърчат в небесата, най-евтино ще ни излезе да пазаруваме в Англия

Храните нарастнаха с 25 % за една година. Това демонстрират данните на Националната статистика по отношение на предишния януари. Инфлацията на щанда при питателните артикули е най-голяма, а една трета от приходите на семействата у нас отиват точно за главните артикули за трапезата.

Заради растежа на цените в комерсиалната мрежа към този момент се регистрира и понижение на потреблението на самун и тестени произведения, както и на месо и плодове. А страната стартира инспекции за голословно повдигане на цените. 

С максимален растеж на щанда са млечните артикули и яйцата. През последната година на едро потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 91 на 112 лева. 

За да ревизира какъв брой костват главните артикули у нас и в още няколко европейски страни – екип на NOVA съпостави цените в България, Испания, Англия, Румъния и Гърция. В листата влизат 10 от главните хранителни артикули, които потребителите купуват. 

Сметката демонстрира в обособените страни сподели, че продуктите от листата костват най-скъпо у нас и в Испания – към 60 лева При съседите - надлежно 54 лева в Румъния и 50 лева в Гърция. Най-евтино пазарът с 10-те артикули от дребната потребителска кошница ни излезе във Англия - 47 лева. 

Търговците на дребно у нас изясняват по-високите цени на някои от стоките у нас - както с по-високия Данък добавена стойност при храните, по този начин и с по-скъпия превоз – с цел да доближат от производителите в Европа до рафтовете у нас.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР