Храните, които предизвикват ферментация, е доказано на базата на проучвания,

...
Храните, които предизвикват ферментация, е доказано на базата на проучвания,
Коментари Харесай

Лекар обясни защо е добре да пием боза

Храните, които провокират ферментация, е потвърдено въз основата на изследвания, че са доста полезнr за нашия микробиом. Това сподели за предаването " Здравето на фокус " на радио " Фокус " доктор Ива Гаврилова, хирург-онколог, с дълготраен опит в диагностиката и лекуването на кожни тумори, съучредител, член на УС и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология. 

Тя разясни, че такива храни са да вземем за пример киселото мляко, бялото саламурено сирене, кефира и бозата. " Това са артикули с ферментация, които водят до доста положително положение на организма ", акцентира лекарят.

Д-р Гаврилова означи, че  специално по време на имунотерапия за лекуване на меланом, е потвърдено, че доста значима роля имат фибрите – плодове, зеленчуци, някои ядки.

" Специално за диетичните рекомендации, които са в хода на имунотерапията, има научни доказателства, че в случай че ядем диета по-богата на фибри, то това би помогнало на процеса на лекуване. Фибри има във всички зеленчуци, в избрани ядки, в избрани зърнени култури и това води до доста удобно повлияване на микробиома. Бих посъветвала пациентите, с цел да са сигурни, че питателните им порции са подобаващи, в тях би трябвало да има от всички цветове на сезонните зеленчуци. Колкото повече, толкоз по-добре ".

Според експерта има доста спекулативна информация в интернет, която води пациентите до огромно безчинство върху тях самите във връзка с храненето. Такива изказвания са да вземем за пример, че захарта подхранва туморите и че месо не би трябвало да се употребява.

" Това не са научно потвърдени обстоятелства ", е безапелационна доктор Гаврилова.

" Пациент, който е с онкологично заболяване, да изключи захарта, която е извънредно значима за действието на мозъка, води до доста рискови положение на хипогликемия. Тоест, всички тези неща, които четем, които не са научно потвърдени, да ги следваме на сляпо, би било неточност.

По отношение на публикуваното разбиране, че  с пиенето на сода за самун, разтворена в чаша вода, реализираме алкалност в организма, която ни пази от онкологично заболяване, лекарят изясни, че няма научни доказателства по тематиката и надлежно не го предлага.

" Всякакви такива приеми могат да доведат до увреждане на естествената отбрана на стомаха, накърнимост към най-различни допълнителни стомашно-чревни болести. Когато се намесим с такива средства принудително в нашия микробиом, с който сме привикнали да живеем в добра симбиоза, променяме салдото и може да отключим най-различни други процеси ", е безапелационна доктор Гавраилова.

Росица АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР