Хранилката на Лукойл“ се оказва доста голяма и в нея

...
Хранилката на Лукойл“ се оказва доста голяма и в нея
Коментари Харесай

Делян Добрев: Хранилката на „Лукойл“ се оказва много голяма

Хранилката на „ Лукойл “ се оказва много огромна и в нея има ръководители на парламентарни групи, членове на кабинета и министри. Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ на конференция пред публицисти, обвързвана с настояванията за промени в Закона за енергетиката.

„ За пръв път се случва кабинетът, министрите и подкрепящата партия да неодобряват съвещание на Народно събрание, било то и изключително. Защо е належащо? Знаете, преди седмица президентът Румен Радев наложи несъгласие върху Закона за енергетиката. Припомням, този закон го гледахме в Народно събрание в няколко безсънни нощи, тъй като ръководещите твърдяха, че той е значим ангажимент по ПВУ и би трябвало да бъде признат още тогава. Приехме го, с всички промени, които те желаеха. Президентът го върна и в този момент внезапно се оказва, че този закон за енергетиката не име значим, че ПВУ не им е значим “, съобщи той.

Той раздаде на публицистите текст от Закона за енергетиката, на основа на който е била конференцията на ПП-ДБ, в който е записано, че от 31 октомври тази година държавното управление би трябвало да стартира да събира пари от „ Лукойл “ – 2,9 млн. лева дневно, които би трябвало да се разпределят на хората по стратегия.

„ Това са въпросните 73 стотинки на литър бензин и 73 стотинки на литър дизел. Тези текстовете не желаят да одобряват сътрудниците, тъй като нарушават интереса на „ Лукойл “ с 3 млн. лева дневно. “

„ Според закона, признат при започване на годината, „ Лукойл “ трябваше да внася 70% от свръхпечалбата във Фонда за енергийна сигурност и оттова да се връщат на всички жители. Законът е признат януари, обнародван е в брой 7 от Дъждовни води, и към този момент общо 10 месеца – пет месеца длъжностен кабинет и пет месеца постоянен кабинет не извършват закона.

„ Дори да има съвещание в петък, без присъединяване на Политическа партия и Демократична България, за отхвърлянето на ветото на президента са нужни 120 гласа, ние с ДПС имаме единствено 105. Твърдо поддържаме този текст, ще внесем и останалите текстове с цел да може да има по-голяма конкуренция и да паднат цените на горивата “, безапелационен е той.

Добрев показа, че имал възприятието, че вземат участие в разнообразни срещи с „ Промяната “: „ Вчера на срещата говорихме едно, след час – друго, а през днешния ден към този момент не остана нищо от ангажиментите, които направиха през вчерашния ден. Всеки път, в който ги заплашим с лишаваме на дерогацията, те пищят свиреп. За първи път вземам участие на такава среща, само че съм учуден – едно се приказва по време на срещата, друго се приказва след нея. Иска ми се на последваща среща да има камери и протокол, с цел да се види какво сме се разбрали. Още при влизането на Денков, който сподели през вчерашния ден, че няма да съблюдава периода, в случай че приемем закон. “

 

„ Ако не успеем да отхвърлим ветото, това значи, че това несъгласие ще остане за някакво време след изборите, т.е. даваме още седмици на „ Лукойл “. По 3 млн. лева дневно, сами може да сметнете забавянето на ветото какъв брой ще подари на „ Лукойл “. Всеки ден, в който не отхвърляме ветото, подаряваме на „ Лукойл “ 3 млн. лева “, изясни още той.

„ Кирил Петков се е объркал за доста неща. Объркал се е, че нямало текстове за 73-те стотинки, а подобен има и е гласуван от него. За 7-дневния период – в случай че се извърши периода, няма да настояваме за лишаване на дерогацията. Искаме тя да е в интерес на българските жители, а не на режима в Москва “, акцентира Добрев.

Той е безапелационен: „ Извънредно съвещание ще има, ще има дневен ред. Пак споделям, от него ще си проличи кои парламентарни групи са на хранилката и кои не са. Тези, които не дойдат да защитят жителите на България, явно не мислят за хората, а мислят за интереса на една частна компания. Изумително е по какъв начин в 3-4 следващи Народното събрание „ Лукойл “ съумява да събере болшинство. “

„ Дневният ред в петък няма да бъде с една точка. Втората точка ще касае анулацията на режима за 100% запазване на горивата у нас и вероятно проби за предписание на петролните бази от страна на държавния запас. За страдание, единствено със 105 гласа не можем да отхвърлим ветото на президента, и тези текстове с компенсацията няма да могат да стартират да действат от идващия вторник “, сподели още той.

 

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР