Храни, предлагащи се на пазара с над 90% надценка, е

...
Храни, предлагащи се на пазара с над 90% надценка, е
Коментари Харесай

Шокиращи нарушения и драстични надценки установи държавата при храните в търговската мрежа

Храни, предлагащи се на пазара с над 90% надценка, е открило Национално координационно звено, което да следи и управлява цените на храните.

Комисията за отбрана на потребителите е разкрила 452 нарушавания при 471 инспекции на ценообразуването при храните в комерсиалната мрежа. Това разгласи служебният вицепремиер Христо Алексиев, който дружно с министрите на земеделието и на стопанската система и промишлеността показват резултатите от разбор на развиването на цените на съществени хранителни артикули.

При 200 от установените нарушавания става въпрос за търговски практики, уточни ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Стоил Алипиев.

Сред най-честите нелоялни търговски практики са:

– Неверни анонси вид " единствено през днешния ден на тази цена " или " най-ниска цена "

– Разминаване сред цената на етикета на стоката и тази на касата

– Липсваща стока, рекламирана евтино в листовка, която е привлякла консуматори към избрана верига

– Несъответствия в тежестта на артикули

Невярна информация на етикета, че даден артикул е българско произвеждане

В рамките на взаимните инспекции на виновните институции Агенцията по сигурност на храните е направила 333 инспекции и е открила 32 нарушавания. Национална агенция за приходите е взела участие в 340 инспекции, по които са издадени 71 актове за нарушавания.

С решение на премиера Гълъб Донев през вчерашния ден беше образувано Национално координационно звено, което да следи и управлява цените на храните. В рамките на звеното е построена е методика за мониторинг и надзор на следене на образуването на цената на храните от производител до щанда. Определени са и няколко страни, с които да се съпоставят цените на хранителни артикули.

Резултатите от разбора досега са притеснителни, разяснява вицепремиерът Христо Алексиев, представен от Българска национална телевизия.

" Налице са редица нелоялни търговски практики. Възникват подозрения за прекомерно високи облаги в ущърб на правата на популацията. Искам да е ясно, че ние не разгласяваме война на комерсиалните вериги, не желаеме да водим война, само че като страна сме длъжни да защитим интереса на потребителите и хората и да сме сигурни, че не се изземват приходи от най-уязвимите групи. Нито имаме желание да се месим на пазара в областта на храните! Ако някой го показва като нещо такова, мога да кажа, че това не дава отговор на истината ", посочи Алексиев.

Проверките на ценообразуването ще продължат като задачата е да се трансфорат в непрекъснат мониторинг, добави Алексиев.

" Към момента кривата на инфлацията върви надолу и това се вижда отчетливо. Кривата на храните върви нагоре. Това ни кара и да вземем всички тези ограничения ", сподели още той.

Подготвят се и промени в законодателството, ориентирани против свръхнадценката.

" В момента това е законно. Констатирахме в този един месец инспекции редица неща, които виждате. Това е дребна част от тях - има дефицит на законодателство, няма задоволително бистрота, а в България ценообразуването доста постоянно се разминава със западните мостри ", уточни министърът на земеделието.

В идващите седмици следва да проработи уеб сайтът, който ще демонстрира маржът на цените на продуктите от производителя до комерсиалния щанд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР