Храни, храна, храна! Толкова я обичаме, че можем да говорим

...
Храни, храна, храна! Толкова я обичаме, че можем да говорим
Коментари Харесай

10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света

Храни, храна, храна! Толкова я обичаме, че можем да приказваме за нея непрекъснато. И освен за добре познатите ни, обичани ястия. Напротив. Толкова я обичаме, че взехме решение да се разходим по света и да потърсим най-откачените, необикновени и радостни кулинарни фестивали.

Общо взето съчетахме двете си пристрастености – храната и пътуването. И си заслужаваше, защото крайният резултат е в действителност изумителен! Ето го и листата с 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света.

10. Нощта на репичките

 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света
КЪДЕ: Оахака, Мексико
КОГА: 23-24 декември

Творенията от репички, основани особено за мексиканския Фестивал на храните, са толкоз впечатляващи, че чак да ти дожалее да си хапнеш от тях. Нощта на репичките съществува още от XVI век, когато испански монаси придвижват репичките в новите колонии. За да привлекат вниманието към храните по пазарите, продавачите почнали да ги изрязват в причудливи статуи. Традицията продължава епохи, до момента в който през 1987 година Нощта на репичките е оповестена за формален празник.

9. Ежегоден фестивал на тестисите

 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света
КЪДЕ: Монтана, Съединени американски щати
КОГА: 29 юли – 2 август

В света има няколко пародии на този фестивал, само че оригиналът се организира в град Клинтън, щата Монтана. По време на празника, отдаден на тестисите от наедрял рогат добитък, кулинарните „ изкушения “, които може да опитате са типичен пържени тестиси, пържени тестиси в бира, мариновани тестикули на бик и доста други. Гвоздеят на програмата е съревнование, в което късметлията, познал къде тъкмо кравата ще остави своята „ торта “, получава премия от 100 $.

8. Шампионат по пукотевица с грах

 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света
КЪДЕ: Кеймбриджшър, Англия
КОГА: 11 юли

Световно състезание по пукотевица с грах се провежда годишно от 1971 година в селцето Уитчам в английското графство Кеймбриджшър. Първоначално задачата на шампионата била да се съберат средства за построяването на съвременна спортна зала в локалното учебно заведение. Години по-късно учебното заведение към този момент е закрито, само че надпреварите по пукотевица с грах не престават и до през днешния ден.

7. Фестивал на животните, убити на пътя

 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света
КЪДЕ: Марлингтън, Съединени американски щати
КОГА: 26 септември

В рамките на есенния празник на плодородието в град Марлингтън (Западна Вирджиния) отдават респект на дивите животни, убити от коли на пътя… като ги готвят. Майстори-готвачи подготвят ястия от зверчетата, които най-често попадат под колелата на колите – еноти, опосуми, елени и други невнимателни животинки.

6. Фестивал на чесъна

 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света
КЪДЕ: Гилрой, Съединени американски щати
КОГА: 24-26 юли

Неофициалната столица на чесъна – американският град Гилрой (Калифорния), притегля повече от 100 000 туристи годишно. Смята се, че единствено по време на двудневния фестивал се изяждат над 2 тона чесън! Празникът включва кулинарни презентации, както и лекции за преимуществата на чесъна. Ако сте кулинарни експериментатори с задоволително храброст, може да опитате сладолед от чесън, чесново безалкохолно или чеснов къс с орехи. Ммммммм!

5. Waikiki Spam JAM

 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света
КЪДЕ: Хонолулу, Съединени американски щати
КОГА: 26 април

По време на Втората международна война в Хавай има сериозен дефицит на месо и месни артикули, по тази причина по-късно жителите му се трансформират в едни от най-ревностните фенове на говеждото. По време на фестивала, улиците на туристическия регион Уайкики в Хонолулу се изпълват с танцьори, жури избира Кралицата на Waikiki Spam JAM, а готвачи се състезават в измислянето на нови предписания с говеждо. Тук можете да опитате от хамбургери до суши – всичко с говеждо.

4. Фестивал по замерване с портокали

 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света
КЪДЕ: Иврея, Италия
КОГА: 25-28 февруари

Фестивалът по мятане на портокали съществува в италианския град Иврея още от XII век, когато младите девойки имали навика да хвърлят от балконите си портокали по момчетата, които харесват. Проблемът бил, че и момчетата не оставали длъжни и също отговаряли уместно с ответен портокалов удар. Замерването с портокали станало толкоз известно, че след Втората международна война фестивалът бил разгласен за формален празник.

3. La Merengada

 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света
КЪДЕ: Виланова и ла Желтру, Испания
КОГА: Велики Четвъртък

Честванията стартират от рано сутринта на Велики четвъртък, когато сладкарниците отварят порти за децата и те се „ въоръжават “ с безвъзмездни амуниции като торти, пасти, значителни количества глазура и други вкусотии, с които замерват минувачите. В по-късните часове на деня в карнавала се включват и възрастните. Крайният резултат е впечатляващ – хиляди омазани до ушите хора и над 90 000 кг изразходени сладки „ муниции “! Празникът публично приключва с церемониалното заравяне на сардини, с което се слага началото на Великия пост.

2. Палачинков маратон

 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света
КЪДЕ: Олни, Англия
КОГА: Светли вторник

Всяка година тъкмо в 11 часа във вторника след Великден дамите от град Олни, препасали кухненски престилки и с тиган в ръка, се включват в палачинковия маратон на 400 метра. По време на надпреварата, с изключение на да бягат, разпоредбите изискват и да преобърнат палачинката най-малко два пъти. Победител е този, който измине дистанцията най-бързо и преобърне палачинката най-вече пъти. Тази традиция съществува в Олни още от 1445 година. От 50-те години на предишния век маратонът придобива известност в Съединени американски щати и Канада.

1. Дни на марулята

 10-те най-необичайни кулинарни фестивала по света
КЪДЕ: Юма, Съединени американски щати
КОГА: 23-25 януари

Град Юма (Аризона) се смята за международната зимна столица на марулята. Звучи неуместно, само че като се има поради, че в града се създават 90% от зимните зеленчуци за цяла Северна Америка, това определение придобива различен смисъл. По време на фестивала на марулята, който се организира в историческата част на града, може да се натъкнете на статуи, основани от маруля, да поиграете боулинг със салата „ айсберг “, да участвате в кулинарен конкурс или да си премерите салатите в надпреварата за най-голяма маруля в света.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР