Храненето и състоянието на майката са изключително важни още от

...
Храненето и състоянието на майката са изключително важни още от
Коментари Харесай

Експерт от Варна: Децата, които са кърмени, са по-добри на тестове за интелигентност

Храненето и положението на майката са извънредно значими още от времето на бременността и те влияят на развиването на бебето. Хранителният избор на майката дефинира и този на детето след раждането. Това разяснява пред Дарик доц. доктор Ружа Панчева от Катедрата по хигиена в Медицинския университет.
 
Хранителните субстанции в менюто на родилката би трябвало да бъдат от главните групи – белтъчини, пълнозърнени, плодове и зеленчуци. В последните три месеца от бременността е редно да се завиши хранителният банкет - към едно в допълнение хранене, само че не и да се ядат порции за двама, предлага експертът по детско хранене.
 
Кърменето е най-благоприятен метод за хранене на детето, добави доцент Панчева. По нейни думи храненето на кърмачета с млека е конфекция, до момента в който кърменето е бутиково - детето получава ястия, които подхождат на храненето на неговата майка.
 
" Жената, която кърми, повлиява посредством храненето си относително малко химическия състав на кърмата. Тоест, изказванията, че кърмата на някоя жена не е хранителна, не са правилни. Кърмата има доста непрекъснат състав и в случай че майката не се храни оптимално и вярно, всичко, което би трябвало да участва в кърмата, ще присътва. Но то ще се вземе от нейните депа, от запасите й ", изясни доктор Панчева.
 
У нас рекомендацията за кърмене на бебетата следва европейските – то да продължи към 6 месеца. Храна, друга от майчината кърма, е целесъобразно да се вкара сред 4,5 и 6-месечна възраст на бебето. Счита се, че въвеждането на зеленчуци като първа храна е доста добра процедура. В този интервал зареждането би трябвало да включва обичайни твърди зеленчуци, уточни експертът. 

Счита се, че децата, които получават кърма, имат по-високи резултати на интелектуални проби на 7-годишна възраст.
 
" Тези няколко точки повече на тестванията не са толкоз основни. Ще обърна внимание на децата, които са родени в риск – прибързано родени, с доста ниско тегло и др, за които чакаме да има малко по-големи усложнения в развиването. За тях кърменето е изключително значимо. Проучванията демонстрират, че при тях кърменето с всеки спомагателен месец понижава риска от интелектуални дефицити в няколко % от случаите ", добави медикът.
 
Съвременните млека не могат да наподобят характерния имунитет на фамилията. Майката пази детето от инфекции и болести, от които страда фамилията. В случаите, в които не може да има кърмене, се включват и млека. Фирмите от ден на ден се стараят да наподобят естествената храна, само че тези млека няма по какъв начин да станат бутикови, акцентира доцентът.
 
Алтернативното хранене като вегетарианство и веганство би трябвало да се организира вярно и след консултация със експерт, който да реши от каква възраст нататък то е уместно за детето. Би било добре сходен модел да се отсрочи във времето, с цел да не се лимитира то, изключително в ранна възраст, когато хранителният избор е ограничен, предлага доктор Панчева.
 
Тя поучава млечните храни да участват в менюто и след кърмаческа възраст. Млякото е артикул, който внася по този начин значимите за организма протеини. За дребните деца е целесъобразен банкет от 400 грама дневно мляко, колкото е и за възрастните. 
 
Доц. Панчева се разгласи в поддръжка на имунизациите. Не малко родители се тормозят от странични резултати, само че тези, за които те оповестяват, в огромната си част са предстоящите странични резултати – неразположения, рев. Детето като цяло има неузрял имунитет в кърмаческия интервал, след което последователно съзрява. Започнат ли обществени контакти, то боледува постоянно. Храктерните за детската възраст шарки крият избрани опасности от затруднения, по тази причина ролята на имунизациите е толкоз значима, акцентира експертът. Доц. Панчева е безапелационна, че имунизирането е въпрос на национална сигурност.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР