Храната, която ядат космонавтите, може да влезе в менюто на

...
Храната, която ядат космонавтите, може да влезе в менюто на
Коментари Харесай

Готвим и ядем храна за космонавти! При това срещу 10 лева

Храната, която ядат космонавтите, може да влезе в менюто на всеки българин, и то единствено против 10 лв. на порция. Космическият рецептурник се поддържа от повече от 30 години, а България е третата страна в света след Съединени американски щати и Русия, която е почнала да създава такива храни. Сред тях са сарми, лютеница, месо, кисело мляко, сирене, плодове, зеленчуци и други, пише в. Монитор.

Първоначално са изпитвани върху армейски сформира, преди да отидат към Космоса, тъй като най-важното е да са потребни.

Началото идва с първия ни космонавт Георги Иванов, за които е направен сувенирен пакет – изсушени плодове, лютеница, ядки, до момента в който за другия ни представител в Космоса Александър Александров, летял на борда на руския галактически транспортен съд „ Союз ТМ-5 “, е създадено първото българско галактическо меню. Тогава са основани 25 типа храни – две закуски, обяд и вечеря, като интервалът сред храненията са били от 3 до 4 часа. Менюто е било от супи, съществени ястия и десерти по обичайни български предписания, както и кисело мляко и плодове. Тези рецептури съществуват и могат да се поддържат и през днешния ден. Доц. Начева разяснява, че тези храни биха били изключително потребни при рискови условия или повреди, както и при миграционните развой.

Космическите храни са сублимационно изсушени или още лиофилизирани - чрез авансово заледяване на материала и по-късно изсушаването му. Т.е. от тях се изтегля влагата, само че в това време се резервират хранителната им стойност, минерали и потребни субстанции, изяснява доцент доктор Илиана Начева от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) към Селскостопанска академия. Тя е началник на лабораторията по лиофилизация и профилирани храни, в която се случва това „ готвене “ за галактическите условия.

Тя и сътрудниците й бяха приготвили образци, които делегати на Европейската галактическа организация можеха да опитат в хотел „ Хилтън “. 

Когато им се сипе вода, те връщат нормалния си тип. Но в института и в лабораторията, която доцент Начева управлява, първо ги замразяват, а след това им изтеглят и водата – до момента в който в тях не остане едвам от 2 до 5% влага. Когато са минали през това заледяване и сушене, те устоят до 10 години.

Въпреки славното минало и обстоятелството, че България създава тази технология, все още зад орбита не ядат от българския рецептурник. Напоследък консуматори на този рецептурник са вегетарианци, други желаят протеинова храна или специфични типове ориз. „ Ние сме теоретичен институт и нямаме опция да развиваме комерсиална активност, може да се поръчат образци, като се заплаща потреблението на техниката. Налични постоянно имаме три-четири типа плодове “, споделя още доцент Начева. Научният служащ прецизира, че тук не става дума за огромно произвеждане, а за разработка и приложение на технологии.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР