Храната, която консумира българинът, ще бъде проучена, за да се

...
Храната, която консумира българинът, ще бъде проучена, за да се
Коментари Харесай

Учени от 7 организации създават иновативни здравословни храни

 Храната, която употребява българинът, ще бъде проучена, с цел да се изяснят аргументите за затлъстяване на популацията и изключително на децата.

Само по този метод може да се спре нездравословното струпване на килограми, което води след това до редица болести, огромна част от тях хронични.

Необходимо е за потребностите на българските потребители да се разработят новаторски артикули със здравословни характерности.

Това са две от направленията, по които ще работи екипът от учени, зает с осъществяване на план за създаване на Национален научно-иновационен комплекс " Научно-изследователска инфраструктура в региона на храни, хранене и здраве, обвързана с присъединяване на България в паневропейска инфраструктура “.

На първото съвещание на УС на Консорциума участваха представители на Университета по хранителни технологии, Аграрен университет, Пловдивски университет, Медицински университет, Тракийски университет, Агробиоинститут, Българска организация по сигурност на храните и AgroHub.bg.

Проф. Ангел Ангелов, координатор на плана и началник на Център за интердисциплинарно образование по качество и сигурност на храните, катедра " Биотехнология “ в УХТ заяви, че останалите посоки, по които ще се работи, са свързани с изследвания на химическите замърсители в храни и фуражи.

Основният фокус на проучванията ще е ориентиран към метагеномния разбор на разнообразни микробиоми и обичайните генетични запаси.

Актуално направление със забележителен капацитет е приложението на цифровизация и изкуствен интелект в земеделието и хранителната промишленост.

Иновативните научни разработки ще бъдат потребни и за бизнеса, където освен ще оказват помощ за разрешаване на съществуващите проблеми, само че и ще допринесат за сериозното модернизиране на агрохранителната верига, биотехнологиите и медицината.

Проектът, който ще изследва питателните привички на Европейските жители с друга просвета на хранене и съответстващото им въздействие върху тяхното здраве и устойчивостта на околната среда, започва през 2020 година

Той е с дълготрайност 5 години и е на стойност 5 млн. лева От месец юни тази година Националният научно-иновационен комплекс FNH-RI BUL ще стане част от паневропейска научна инфраструктура Food, Nutrition and Health Research Infrastructure (FNH-RI). Тя се координира от Университета на Вагенинген, Нидерландия и включва редица университети и проучвателен центрове от 19 страни от Европа и Канада.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР