Храна с много омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна

...
Храна с много омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна
Коментари Харесай

Високи нива на омега-3 мастни киселини в храната могат да забавят белодробната фиброза

Храна с доста омега-3 мастни киселини, като ядки и мазна риба, може да помогне да бъде забавено развиването на белодробната фиброза, заяви Юнайтед прес интеренешънъл, базирайки се на американски учени.

Белодробната фиброза е непреклонно и евентуално съдбовно заболяване, при което съединителната белодробна тъкан се разраства и втвърдява с времето. Заболяването, което постоянно е обвързвано с тютюнопушене, нарушава функционалността на белите дробове, тъй че пациентите се задъхват, отслабват и инвалидизират.

Екипът на доктор Джон Ким от Медицинския факултет на Университета на Вирджиния, наблюдава здравословното положение на 300 пациенти с интерстициална белодробна болест - групата респираторни болести, която включва белодробната фиброза. Повечето от тях са имали идиопатична белодробна фиброза (което значи, че точната причина за болестта е неизвестна) и множеството са били мъже (мъжете са по-предразположени към заболяването). Хранителният банкет на омега-3 мастни киселини при всеки пациент е избран с кръвни проучвания. 

Резултатите демонстрират, че " по-високите равнища на омега-3 мастни киселини предсказват по-добри клинични резултати при белодробната фиброза ", споделя Ким в известие на университета.

Белите дробове на хората с по-високи равнища на омега-3 мастни киселини са били по-способни да обменят въглероден двуокис и О2 - развой, нужен за живота. Те също по този начин са били по-способни да оцелеят, без да е нужна трансплантация на бял дроб.

Все още не е ясно по какъв метод влияят омега-3 мастните киселини и дали приемането на по-голямо количество с храната или с хранителни добавки би помогнало на пациентите.

Омега-3 мастните киселини не за първи път се свързват с по-добро здраве. Предишни  проучвания демонстрират, че те могат да подобрят положението на хора, борещи се със сърдечни болести, кръвни съсиреци и даже някои типове рак.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. Chest, добавя Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР