Храмов празник отбелязва на 15 август старинната църква „Успение на

...
Храмов празник отбелязва на 15 август старинната църква „Успение на
Коментари Харесай

Старинният храм Успение на Пресвета Богородица“ във Варна отбеляза своя празник

Храмов празник отбелязва на 15 август старинната черква „ Успение на Пресвета Богородица “ в гръцката махала на Варна. Днес черквата притегли доста хора, пристигнали да се поздравят, да възпламенят свещ и да се поклонят на чудотворната икона на Света Богородица с Младенеца, датирана от XIII век – най-стария пример на средновековна християнска живопис, открит във Варна.

Мнозина участваха и на Светата литургия с водосвет. В края на службата деца от неделното учебно заведение към храма сервираха привет към богомолците, припомняйки житието на Божията майка.



Легендата за построяването на църквата „ Успение на Пресвета Богородица “ във Варна е преразказана от братята Карел и Хермин Шкорпил. Те разказват по какъв начин в луксозен ъгъл с два огромни бряста, върху едното дърво „ хвръкнала “ иконата на Света Богородица - от село Джиздаркьой до град Провадия.



Събрали се християните от цялата околия да я смъкват, с цел да я занесат в града. Две коли не могли да потеглят, натоварени с нея – като че ли тежестта ѝ ги възпирала. При третия опит съумял един правоверен турчин да я закара до града, до момента в който колата сама спряла на едно място. Хората го възприели като знак, че иконата желае да остане там и локалните първенци измолили да бъде издигнат на мястото храм. Годината била 1602-а.



Църквата е вкопана в земята, съгласно тогавашните правила у нас. Била е дълга 7 и необятна 8 метра в началото, само че след това е престрояваната няколко пъти. Камбанарията е от дърво. През 1640 година храмът пострадва от пожар, само че не след дълго е възобновен и уголемен. Основен ремонт е изработен през 1896 година До 1914 година църквата е под опеката на гръцката митрополия, по-късно е затворена за десетина години, а през 1924 година, след идването на българския ѝ предстоятел, е отворена още веднъж.„



Иконостасът е богато орнаментиран. Направен е през 1896 година и се допуска, че е дело на майстори от Дебърската художествена школа. В храма има десетки икони от друго време, като доста от тях имат ръчно направени сребърни обкови.



За иконата на Пресвета Богородица (Умиление) съществуват голям брой свидетелства за чудодейно излекуване на християни, които насочат молебствия към Божията майка. Тук се намира и икона на Св. Георги с житийни подиуми от 1766 година, на Иисус Христос от 1816 година, Св. Йоан Кръстител (XVIII в.), Св. Харалампий (XIX в.), Св. Апостол Петър (XVII в.), Св. Димитър и Св. Мина (1831 г.), Св. Благовещение от (XIX, и от XVII в.), Св. Успение Богородично (XIX в.), Св. Николай Чудотворец от XIX в. с житийни подиуми.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР