Храмов празник има днес църквата Св. Харалампий в Септември. Константийски

...
Храмов празник има днес църквата Св. Харалампий в Септември. Константийски
Коментари Харесай

Храмът в Септември празнува! Вижте интересната му история

Храмов празник има през днешния ден църквата " Св. Харалампий " в Септември. Константийски свещеник Яков ще отслужи празничната литургия.

Празничната утреня стартира в 08.00 часа, а малко след това миряните и членовете на църковното настоятелство посрещнаха свещеник Яков.

Архиерейската света литургия стартира в 09.30 часа, а по-късно по традиция ще бъде осветлен пчелен мед.

Храмът в Септември има забавна история. Тя споделя, че по време на турското иго е имало двама комити в региона, които са отмъщавали на турците за осъществените от тях несгоди. В края на живота си те са решили да построят и черква.

Единият е имал опция да подари земя, а другият пари за храма. Трябвало да се вземе позволение от локалния турски бей, но той им отказал.

Беят имал 18 деца единствено девойки. Било му доста мъчително, че няма момче, с цел да го наследи. Когато пристигнало време да му се роди 19-то дете, извикали брачната половинка на един от комитите, която била локалната акушерка. Тя се казвала Неделя и първа съобщила на бея положителната вест, че има момче. Беят заречен да извърши всяко нейно предпочитание.

Поучена от мъжа си, Неделя поискала да даде позволение да се построи храма. След полученото позволение хората събрали средства, намерили занаятчия и построили храма „ Свети Харалампий “. Църквата в Септември е осветена през 1871 година./Пазарджишка Марица

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР