Храмът Цар Борис-Михаил чества 100-годишен юбилей от освещаването на църквата

...
Храмът Цар Борис-Михаил чества 100-годишен юбилей от освещаването на църквата
Коментари Харесай

Храмът Цар Борис-Михаил в Аспарухово чества 100-годишнина от освещаването си

Храмът " Цар Борис-Михаил " празнува 100-годишен празник от освещаването на църквата и първата отслужена литургия. 

Църквата в Аспарухово е издигната през 1923 година. Няколкогодини преди този момент популацията на тогавашния квартал „ Сес севмез “ се обръща към Варненска и Великопреславска Св. Митрополия с молба да им бъде даден духовник, който да отслужва другите треби и да откликва на духовните им потребности. В същото време стартира събирането на средства за построяването на бъдещия храм.

Теренът, на който е издигната църквата е подаяние от Васил Христов Хадживасилев, родом от Клисура, прочут бизнесмен, спомогнал със средства и за изработката на кея на Варненското пристанище.

На 7 април 1923 година на Велики четвъртък духовник Захарий Ладински за първи път отслужва св. Василиева литургия в храм „ Св. цар Борис “. Храмът е осветлен от митрополит Симеон, а възрастните хора oт квартала описват, че на тържественото свещенодействие е участвал и цар Борис III. 

Честването на празника на храма ще бъде маркирано на 2 май 2023 година.
Тържествата ще стартират от 9:00 ч. в храма с архиерейска света Литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, водосвет и освещаване на енорийския център „ Св. страдалец Боян-Енравота “ към храм „ Св. цар Борис – Михаил “. Кратък концерт ще изнесат възпитаниците на неделното учебно заведение „ Св. Климент Охридски “ към енорията на храма.   В 12:00 ч. пред НЧ „ Просвета – 1927 “ храмовият празник ще бъде маркиран с церемониален концерт с присъединяване на представителния източен хор към храм „ Св. Николай Чудотворец “, вокални групи и танцови сформира от НЧ „ Просвета – 1927 “. Програмата ще продължи със стихотворения и песни, изпълнени от възпитаници от ОУ „ Христо Ботев “ и НУ „ Васил Левски “. От 18:00 ч. в административната постройка на Район „ Аспарухово “ историкът Георги Тодоров ще изнесе лекция на тематика „ Св. Борис Велики “!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР